Како набљудувањето на другите може да ви помогне подобро да се спознаете себеси?

Како набљудувањето на другите може да ви помогне подобро да се спознаете себеси?

На кои начини подобро се спознавате себеси? Дали размислувате за тоа како сте го живееле животот досега? Дали размислувате за она што другите велат за вас или обраќате повеќе внимание на она што вие го мислите за другите? Прочитајте како перцепирањето и набљудувањето на другите може да ви открие многу за вас и да ви помогне да стекнете подлабоко разбирање за себе.

Како набљудувањето на другите може да ви помогне подобро да се спознаете себеси?

Само кога се набљудувате себеси можете да научите многу работи за вашата личност. Од друга страна, вашата перцепција на другите може да открие многу за вашите сопствени мисли, чувства и верувања.

1.Вашите проценки за другите може да ги одразуваат вашите сопствени несигурности или стравови.

На пример, ако судите некого дека е премногу гласен или отворен, тоа може да биде затоа што се чувствувате одговорни за вашите постапки.

2. Вашите позитивни перцепции за другите може да ги одразуваат вашите сопствени вредности и силни страни.

Ако некому му се восхитувате поради неговата љубезност или интелигенција, можеби тоа е затоа што тоа се квалитети што ги цените и кај себе.

3.Вашите перцепции за другите може да бидат под влијание на вашите сопствени предрасуди и искуства.

Ова значи дека ако сте имале негативни искуства со одредена група на луѓе, можеби е поголема веројатноста да имате негативни перцепции за другите кои припаѓаат на таа група.

4.Вашите перцепции за другите може да ја откријат вашата сопствена емоционална состојба.

На пример, ако се чувствувате лути или фрустрирани, можеби е поголема веројатноста лошо да се однесувате кон другите.
Начинот на кој ги перцепирате другите може да ви помогне да се спознаете себеси преку сложен и предизвикувачки процес кој вклучува интроспекција, саморефлексија и емпатија.

1. Анализирајте што мислите за другите

Забележете ги вашите проценки и мислења на другите. Започнете со тоа што ќе станете свесни за вашите мисли и чувства кон другите. Забележете што ви се допаѓа, а што не ви се допаѓа кај нив, и на кои квалитети им се восхитувате или критикувате. Бидете искрени со себе и избегнувајте да се осудувате за вашите мисли и чувства.

2. Размислете зошто ги перцепирате другите на начинот на кој ги перцепирате

Размислете за вашата перцепција за другите и обидете се да ја препознаете основната причина за овој конкретен начин на перцепција на другите. Дали вашите перцепции се засноваат на вашите сопствени предрасуди или искуства? Дали тие ги одразуваат вашите сопствени несигурности или стравови? Или ги одразуваат вашите вредности и верувања?

3. Размислувајте за она што можете да научите од другите

Секој човек има уникатни искуства, перспективи и силни страни од кои можеме да научиме. Размислувајте за она што можете да научите од другите, без разлика дали тоа е нова вештина, различен начин на размислување или нов пристап кон некој проблем.

4. Размислете како другите ве доживуваат

Како што вие ги перцепирате другите, така и другите ве перцепираат вас. Размислете како другите ве гледаат и дали нивните перцепции се усогласуваат со тоа како се гледате себеси. Дали има области каде што би можеле да се подобрите или промените за да бидете поусогласени со тоа како сакате да бидете перцепирани?

5. Вежбајте емпатија

Вежбајте емпатија кон другите. Обидете се да се ставите во нивна кожа и да ги разберете нивните перспективи и искуства. Ова може да ви помогне да развиете подлабоко разбирање и за себе, додека учите да се гледате себеси низ очите на другите.

Откако прочитавте на кој начин перцепирањето на другите може да ви помогне подобро да се спознаете себеси, можеби ќе сакате да прочитате и кои 9 знаци ќе ви укажат дека сте на добар пат да успеете во животот.

Извор: themindsjournal.com


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар