7 видови детско однесување за кои родителите треба да бидат загрижени

7 видови детско однесување за кои родителите треба да бидат загрижени

Понекогаш децата навистина знаат да ја тестираат трпеливоста на нивните родители, но ова е сосема нормално. Сепак, ако некои ситуации се повторуваат пречесто, родителите би требало да обрнат внимание на нив со цел да избегнат проблеми во иднина.

Како да знаете кога треба да преземете нешто?

7 видови детско однесување за кои родителите треба да бидат загрижени

Следниве фактори укажуваат дека проблемот нема да се реши самиот од себе:

  • Однесувањето на вашето дете ве загрижува подолго од еден месец.
  • Не можете да ја контролирате ситуација.
  • Луѓето околу вас страдаат од однесувањето на вашето дете.
  • Однесувањето на детето се променило одеднаш без некоја причина. На пример, ако детето одеднаш стане неучтиво кон пријателите, време е да разговарате со него.
  • Вашето дете има проблеми на училиште како ниски оценки, конфликти, тепачки и бегање од часови.
  • Има проблеми со спиењето, хигиената и јадењето.

Треба да обрнете внимание и на следниве однесувања.

1. Неможност за простување

7 видови детско однесување за кои родителите треба да бидат загрижени

„Кучето не сакаше да си игра со син ни бидејќи беше премногу топло и заспа.“

Децата би требало да знаат како да излезат од конфликт. Најчесто родителите ги учат да се бранат, но во поголемиот број случаи најдобро е да ги оставите негативните емоции. Ако детето се обидува да се одмазди, тоа е лош знак.

Што да правите?

Осигурете се дека вашето дете разбира што значи простувањето. Научете го да ги анализира неговите и туѓите чувства и да ја најде причината за конфликтот. Објаснете му како да излезе од непријатна ситуација.

2. Неодговорност

7 видови детско однесување за кои родителите треба да бидат загрижени

„Во детството мојот постар брат секогаш ми ја префрлаше вината мене и викаше дека децата кои се жалат се испратени во дом за сираци. Еднаш кажа дека јас сум го скршил телевизорот, но тоа се случуваше кога родителите ме земаа од болница. Бидејќи бев навикнат да ја прифаќам вината потврдив дека јас сум го скршил. Во главно, го казнија за сè.“

Сега замислете си дека ова е возрасен кој постојано ја префрла вината на колегите.

Што да правите?

Научете го детето да биде одговорно и полека поместувајте ги границите. Дискутирајте ги проблемите и причините за неговото лошо однесување.

3. Претерана тврдоглавост

7 видови детско однесување за кои родителите треба да бидат загрижени

„Намерно ги ставила сите во нејзината коса. Ми беа потребни 2 часа да ги извадам сите.“

Во ред е кога некој може да ги одбрани своите мислења. Родителите треба да им помогнат на децата да ја развијат оваа вештина во текот на детството бидејќи е многу потешко да ја научат додека се тинејџери или возрасни.

Што да правите?

Разберете ги чувствата на вашето дете и откријте ја причината за неговата тврдоглавост. Научете го да ги разбира неговите и туѓите чувства и мотиви. Кажете му што може, а што не би требало да прави. Престанете да го молите, да се расправате, да го обвинувате и слично. Бидете смирени и директни.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар