12 тајни кои прехранбената индустрија не сака да ги знаете

12 тајни кои прехранбената индустрија не сака да ги знаете

Кога купуваме нешто од продавница, најчесто ги одбираме продуктите кои ни изгледаат најубаво. Но дали тоа е правилниот начин? Убавиот изглед не мора да значи добар вкус и квалитет. Овие совети ќе ви помогнат секогаш да ги одберете најдобрите прехранбени производи.

1. Тврдо сирење

(1)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Кога купувате тврдо сирење обрнете внимание на неговите боја, дупки и текстура. Не треба да има бела кора и дупките треба да бидат рамномерно распоредени. Ако сирењето не се враќа во првобитната форма откако малку ќе го притиснете, подобро не го купувајте.

2. Месо

(2)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Свежото месо е розово, а не светло црвено или кафеаво. Исто така, обрнете внимание на масните линии. Тие треба да бидат многу светли. Доброто месо ќе се врати во својата првобитна форма и нема да се лепи на вашите раце.

3. Кафе

(3)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Секогаш купувајте кафе со просечна цена. Евтиното не е добро, а скапото пак, има ист вкус како и сите останати. Доброто кафе никогаш не e спакувано во пластика, само во стакло или метал. Исто така, рокот на траење не треба да биде повеќе од 18 месеци.

4. Мед

(4)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Природниот мед е транспарентен и со една боја. Квалитетниот мед е многу сладок и има специфична арома. Ставете капка помеѓу вашите прсти – ако лесно се впие медот е добар.

5. Сладолед

(5)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Секогаш читајте ги состојките на сладоледот. Сладоледите со вкус на шумско овошје многу ретко се природни, па затоа најдобро е да одберете сладолед со јаткасти плодови или кандирано овошје.

6. Чоколадо

(12)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Прво и основно, обрнете внимание на состојките на чоколадото. Колку листата е пократка, толку подобро. Квалитетното чоколадо мора да содржи какао и најдобро е да ги купувате чоколадите со масло од какао наместо оние со зеленчуково масло.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар