Која е поврзаноста меѓу физичкото и менталното здравје?

Која е поврзаноста меѓу физичкото и менталното здравје?

Дали сте свесни за динамичниот однос помеѓу вашето физичко и ментално здравје? Телото и умот се сложено поврзани. Со грижата за двете, можете да отклучите среќен и исполнет живот за себе.

Која е поврзаноста меѓу физичкото и менталното здравје?

Еве на кој начин врската меѓу физичкото и менталното здравје може да ви помогне да воспоставите хармонична рамнотежа за посреќен, здрав живот.

Како физичкото здравје влијае на менталната благосостојба?

1. Анксиозност

Хроничната болка може да доведе до чувство на анксиозност, бидејќи може да се меша со секојдневните активности и да го намали севкупниот квалитет на животот.

2. Намалена самодоверба

Хроничната болка може да доведе до намалено чувство на самопочит, бидејќи може да ја наруши способноста за извршување на секојдневните активности и исполнување на личните и професионалните обврски.

3. Отежнување на секојдневните активности

Хроничната болка може да го отежне извршувањето на секојдневните активности и може да доведе до чувство на изолација и осаменост.

4. Влијание врз односите

Хроничната болка може да ги влоши личните односи и да доведе до фрустрација и гнев.

5. Намален квалитет на живот

Хроничната болка може негативно да влијае на севкупниот квалитет на животот со попречување на физичката и менталната благосостојба.

6. Влошување на проблемите со менталното здравје

Хроничната болка може да ги влоши постоечките проблеми со менталното здравје, како што се депресија и анксиозност.

7. Тешкотии со спиење

Хроничната болка може да го отежне сонот, што доведува до замор и намалување на целокупната благосостојба.

8. Зголемен стрес

Хроничната болка може да доведе до зголемен стрес, дополнително придонесувајќи за физички и ментални здравствени проблеми.

Придобивки од физичкото вежбање врз менталното здравје

1. Намален стрес и анксиозност

Докажано е дека редовното вежбање ги намалува симптомите на стрес и анксиозност со ослободување на ендорфин, природни хемикалии на телото кои го зголемуваат расположението.

2. Подобрено расположение

Вежбањето може да го подобри расположението преку намалување на чувствата на депресија и анксиозност.

3. Зголемена самодоверба

Вежбањето може да ја подобри самодовербата со зголемување на довербата во вашите физички способности и подобрување на сликата за вашето тело.

4. Подобрена когнитивна функција

Вежбањето ја подобрува функцијата на мозокот и може да ја подобри меморијата, концентрацијата и способностите за донесување одлуки.

Стратегии за подобрување на физичкото и менталното здравје

1. Медитација

Практика во која поединецот го фокусира своето внимание за да постигне ментално јасна и емоционално мирна состојба.

2. Длабоко дишење

Бавните вежби за дишење можат да помогнат во смирување на телото и намалување на нивото на стрес.

3. Прогресивна мускулна релаксација

Техника која вклучува затегнување и релаксирање на различни мускулни групи за намалување на физичката напнатост и стрес.

4. Јога

Практика која комбинира физички пози, вежби за дишење и медитација за подобрување на физичката и менталната благосостојба.

5. Дневник

Запишувањето на мислите и чувствата може да ви помогне полесно да управувате со емоциите, да ги намалите стресот и анксиозноста.

Откако прочитавте за врската меѓу менталното и физичкото здравје, можеби ќе сакате да прочитате и кои 6 знаци укажуваат дека вашето ментално здравје се подобрува.

Извор: themindsjournal.com


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар