Како да си помогнете ако вашето дете е склоно кон плачење и покажување незадоволство?

Како да си помогнете ако вашето дете е склоно кон плачење и покажување незадоволство?

Веројатно нема родител кој не бил во ситуација да се обиде да го заврши чистењето на станот или да направи вечера колку што е можно побргу и сето тоа придружено со врескањето на детето кое сака да седнете со него и, на пример, да му ја прочитате омилената приказна или да му дадете чаша сок.

Како да си помогнете ако вашето дете е склоно кон плачење и покажување незадоволство?

Постарите деца го искажуваат незадоволството поинаку, најверојатно постојано споменувајќи дека им требаат нови патики и нагласувајќи зошто им се потребни толку многу. И двете ситуации се големо искушение за трпеливоста на родителите, особено кога се обидувате да завршите некоја работа.

Во овој случај може да ви помогне и самиот факт што сте целосно свесни дека таквото детско однесување има само една цел – да го привлече вниманието на родителите со цел да го исполнат неговото барање, но исто така сака и да ви каже нешто. Сепак, целта што сакаат да ја постигнат децата не е неразумна и не треба да биде забранета. Експертите посочуваат дека најважната порака што ви ја испраќа вашето дете е дека му сте потребни.

Плачењето може да престане ако му посветите само неколку минути и ако се галите со детето. Но, треба да правите разлика кога детето не се чувствува добро, а кога се труди да постигне некоја цел на тој начин. Колку често го слушате изразувањето на незадоволството на вашите деца, честопати зависи од вас и од тоа како се поставувате во овие ситуации.

Кога го критикувате нивното однесување, мора да биде јасно дека вие ги критикувате однесувањето, а не целта што сакаат да ја постигнат вашите деца. Покажувајќи дека сте ги слушнале, објаснете им и покажете им на децата дека има и други начини да ја постигнат посакуваната цел. Ако му покажете на вашето дете дека со плачењето нема да постигне ништо, тоа ќе се откаже од таквото однесување со текот на времето.

Наместо да му се лутите на вашето дете затоа што сака чаша сок, објаснете му со тивок глас дека ќе му дадете сок, покажувајќи дека сте го слушнале и дека ја почитувате неговата желба. Објаснете му дека во иднина побрзо ќе добие сок ако дојде и смирено ве замоли да му турите сок. На тој начин му нудите алтернативно однесување.

Но, договорот со постарото дете ќе изгледа поинаку отколку со помалото дете. Најважно е да им ставите до знаење дека нема да го добијат она што го сакаат со плачење, но треба и да ги препознаете причините за таквото однесување, кои не се секогаш резултат на разгалување на детето.

Кога станува збор за неразумните барања на малите деца, како на пример да сакаат да земат туѓа играчка, понекогаш треба да им дозволите да се исплачат. Пред да побрзате да го прекинете плачењето, почекајте да видите дали може детето да реагира поинаку.

Прочитајте како да го разбудите вашето дете ако не сака да стане.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар