Чоколадни пралини со лешник и портокал: Неодолив десерт што се топи во уста!

Овој рецепт е толку едноставен што можете да го подготвите дури и ако сте почетници во кујната

Потребни состојки:

  • Лешници
  • 4 лажици шеќер во прав
  • 2 лажици темен рум
  • 1/2 лажичка изрендана кора од портокал
  • Темно чоколадо, стопено

Начин на подготовка:

Испржете ги лешниците, па излупете ги така што ќе ги истриете со чиста кујнска крпа. Мелете ги во блендер сè додека на пуштат масло и не се претворат во леплива паста. Додајте ги останатите состојки во пастата и со раце направете топчиња.

Топчињата потопете ги во стопеното чоколадо, наредете ги на хартија за печење и оставете ги да се исушат. Потоа уште еднаш прелијте ги со чоколадо и повторно почекајте ги да се исушат. Кога чоколадото ќе се стврдне, тие ќе бидат спремни за послужување.

Облачиња со кокос и џем: Најмеките колачиња што некогаш сте ги пробале!


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар