Чоколадна торта со мед: Домашна торта со богата глазура

Погледнете го овој рецепт како да направите чоколадна торта со мед што ќе ги задоволи апетитите на целото семејство.

Чоколадна торта со мед: Домашна торта со богата глазура

Потребни состојки:

  • 100 грама црно чоколадо
  • 250 грама шеќер
  • 200 грама путер
  • 100 милилитри мед
  • 2 јајца
  • 200 грама брашно
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажица какао во прав
  • 250 милилитри топла вода

За глазура:

  • 60 милилитри вода
  • 100 милилитри мед
  • 150 грама црно чоколадо
  • 50 грама шеќер во прав

Начин на подготовка:

За почеток, сите состојки треба да бидат на собна температура. Во поголем сад стопете го чоколадото за тортата. Загрејте ја рерната на 160 °C, подгответе подмачкан калап за торта и ставете хартија за печење на него.

Изматете го шеќерот со путерот, а потоа додајте го медот. Кога смесата ќе се соедини, додајте ги јајцата едно по едно и додајте по една лажица брашно по секое јајце. Додајте го стопеното чоколадо, па остатокот од брашното и сода бикарбоната. Потоа, додајте го какаото во прав и на крајот, додајте ја жешката вода.

Истурете го тестото во калапот и печете околу еден час и половина. По првите 45 минути, проверете како изгледа тестото и доколку е потребно, покријте го со фолија, а потоа проверувајте на секои десет минути да не изгори. Откако ќе биде готово, оставете го да се излади.

За глазурата, загрејте ги водата и медот, а потоа тргнете ги од огнот и додајте ги парчињата чоколадо и мешајте ја смесата. На крајот, додајте го шеќерот во прав.

Додека ја нанесувате глазурата на тортата , покријте го садот на којшто е тортата со хартија за печење што ќе можете лесно да ја извадите подоцна, а садот да остане чист.

Погледнете го овој одличен рецепт како да направите јајце во лиснато тесто.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар