5 причини поради кои луѓето бараат доминантни партнери

5 причини поради кои луѓето бараат доминантни партнери

Иако јакнењето на жените сè повеќе го зафаќа целиот свет, сепак некои дами повеќе би сакале да имаат доминантни партнери. Истражувањата покажале дека девојчињата кои се одгледани на таков начин потсвесно ги привлекува партнер кој презема одговорност и ги носи сите одлуки. Многумина од нас дури не се ни свесни дека привлекувањето доминантни партнери и самиот карактер играат значајна улога во овој случај. Познавачите на областа велат дека одбирањето доминантен партнер е повеќе шаблон отколку избор.

6 причини поради кои луѓето можеби бараат доминантни партнери

1. Жените се привлечени од „лошите момчиња“

Ова не е стереотип, туку факт сам по себе. Доминантните мажи обично прекумерно пушат и пијат, имаат тетоважи и импулсивно однесување. Овие особености едноставно ги воодушевуваат жените, па затоа тие стануваат лесни цели и се однесуваат како девојчиња во неволја. Ова, пак, ги прави „лошите момчиња“ самоуверени и со чувство дека ја контролираат ситуацијата. Не е ни чудо што се занесени по моќните мажи!

2. Избираат некој што може сите одлуки да ги носи во име на двајцата

Постои едно уверување дека нивниот живот би бил многу полесен, ако не мора сами да одлучуваат да донесат какви било одлуки. И заради оваа иста причина, претпочитаат да бидат со партнери кои можат да ги преземат уздите и да ја донесуваат секоја одлука наместо нив. Потоа се навикнуваат на оваа шема, што ги прави целосно зависни од нив.

3. Љубезните луѓе ним им се досадни

Тие не сакаат партнер кој само ќе ги носи на романтични прошетки, држејќи ги за рака. Наместо тоа, претпочитаат партнер кој има авантуристичка страна, некој кој може да ги однесе на диво возење каде и двајцата се воодушевуваат од она што животот им го нуди. Ова се вистински реални „цели“ за нив како пар.

4. Но, доминантноста не е иста со агресијата и злоупотребата

Секако, да се биде доминантен човек е одлично, но понекогаш доминацијата може да предизвика тој да стане и насилен. Ова значи дека доминантните луѓе не сакаат вистински, тие сакаат само целосно да го контролираат партнерот. Треба да ја разберете разликата помеѓу злоупотребата и доминацијата. Ако треба да правите нешта против вашата волја, ова е злоупотреба. Ако се најдете во ваква ситуација, побарајте помош на кој било начин.

5. Детството има поголемо влијание врз вашата личност отколку што претпоставувате

На крајот, врската со ваков човек е под влијание од начинот на кој сте воспитани. Најчесто жената имала еден или двајцата родители кои биле или сè уште се доминантни по природа. Па таа е навикната на овој начин на живот и потсвесно, бара исти карактеристики и кај нејзиниот партнер. Има покорна природа, па поради тоа привлекува доминантни партнери за повторно да се исполни веќе утврдениот шаблон. Израсната е на тој начин, па истото го очекува и од нејзиното надворешно опкружување.

Можеби сакате да прочитате и како реагира вашето тело кога криете нешто од партнерот?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар