Зошто ви е тешко да се сетите на работите што ви се случиле пред 4-тата година од животот?

Зошто ви е тешко да се сетите на работите што ви се случиле пред 4-тата година од животот?

Велат дека карактерот на секоја личност се формира во детството, но сигурно не се сеќавате на речиси ништо од раното детство. Овој феномен се нарекува детска амнезија. Како што растете, заборавате на луѓето, на настаните, па дури и на местата што сте ги посетиле како деца. Сè уште има многу активни истражувања на оваа тема, а новите информации во моментов се најрелевантни на темата зошто едвај се сеќавате на нешто што се случило пред четвртата година од животот.

Зошто ви е тешко да се сетите на работите што ви се случиле пред 4-тата година од животот?

Што е детска амнезија и кога се јавува?

Детската амнезија претставува неможност на возрасните да се сетат на деталите за настаните или дури и на целосните настани што им се случиле пред 4-тата година од животот. Некои истражувачи отидоа уште подалеку и открија дека децата пред седумгодишна возраст можат да запомнат околу 60% или повеќе од настаните во детството, додека децата на возраст од 8 и 9 години можат да достигнат само 40% од сеќавањата. Ова им овозможи на истражувачите да разберат дека како што минуваме низ различните фази на развојот, се сеќаваме на помалку работи од минатото. Ова значи дека сеќавањата од раното детство сè повеќе и повеќе избледуваат со текот на годините.

Сеќавањата се тесно поврзани со способноста за зборување

Една од теориите зошто не се сеќавате на работите што се случиле за време на доењето е тоа што тогаш не сте можеле да комуницирате вербално. За да ги зачувате спомените, треба да користите зборови и да можете детално да ги опишете. Повеќето бебиња не развиваат говор пред да наполнат 2 години, па затоа едноставно не се во можност да создадат кохезивна меморија.

Развојот на мозокот игра голема улога

Како што стареете, мозокот прави сè повеќе напорни работи, па едно истражување дојде до заклучок дека кога мозокот е зафатен со развој на нови клетки, тие не ги чуваат спомените кои инаку би биле долгорочни. Покрај тоа, не можете физички да се сеќавате на секојдневните настани пред возраст од 3-4 години бидејќи способноста на епизодната меморија сè уште не е развиена. Поради тоа, можете да имате апстрактна меморија од паркот каде што ве однела вашата мајка, но не и каде точно сте оделе на сладолед.

Родителите го менуваат начинот на кој ги памтите настаните

Друго истражување сугерира дека родителите се во можност да го променат наративот на вашето детство. Луѓето имаат тенденција да се сетат на нешто ако некој ги потсети на тоа, па затоа се сеќавате на настаните за кои вашите родители сметаат дека се важни и за кои постојано ви зборуваат. Истото истражување покажа дека децата поинаку се сеќаваат на истиот настан откако разговарале за тоа со своите татковци, за разлика од разговорот со своите мајки. Децата се чувствителни, па затоа е клучно да им помогнете да ги задржат само убавите спомени.

Сè се сведува на она што остава траен впечаток кај вас

Еден психолог за деца вели дека на крајот, децата ги чуваат спомените исполнети со емоции, позитивни или негативни. Ова откритие им овозможува дури и на малите деца да бидат сведоци на суд. Ако сте во можност да се сетите на нешто од раното детство, тоа е многу важно за вас и предизвикува силен емоционален одговор.

Прочитајте ги овие 7 неверојатни митови за меморијата кои сигурно не сте ги знаеле.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар