Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

Можеби некој од вас има забележано некои симболи во близина на влезната врата и веројатно сте чуле дека тие се поставени од потенцијални крадци. Но, дали сте знаеле дека тие имаат цела азбука на која комуницираат меѓу себе?

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

Криминалците стратешки ги поставуваат овие симболи на места кои се тешко забележливи. Вообичаено се ситни, околу 1 см, и се нацртани со креда, пенкало, макрер или со спреј. Ознаките можете да ги очекувате на ѕидот близу до ѕвончето или влезната врата, особено ако веќе таму има други шари, на поштенското сандаче, на оградата, под чергичето или ако се работи за куќа со двор, околу цвеќињата.

Препорачливо е да не ја споделувате алармантната ситуација со другите станари бидејќи секој е осомничен. Ако забележите чудни ознаки во близина на вашиот дом, направете слика, известете ги надлежните, исчистете ја ознаката за да му дадете на крадецот до знаење дека знаете за неговите планови, размислете за промена на бравата и евентуално инсталирајте камери, аларм или други сигурносни уреди.

Не сме сигурни на кое ниво овие знаци се користат на нашите простори, но некои од поедноставните со сигурност може да се забележат на ѕидовите во станбените згради.

Погледнете ја листата и бидете подобро подготвени доколку забележите ваков или сличен знак близу вашиот дом, кој во најмала рака би требало да ви предизвика сомнеж дека нешто не е како што треба.

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

1. Врати се наскоро

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

2. Веќе ограбено

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

3. Сама жена

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

4. Полиција во близина

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

5. Внимавај на кучето

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

6. Невселено живеалиште

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

7. Може да се пробие

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

8. На одмор

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

9. Деца сами наутро

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

10. Само жени живеат овде

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

11. Многу добро

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

12. Не се ни обидувај

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

13. Нема ништо интересно

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

14. Лабаво за време на попладнињата

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

15. Празно навечер

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

16. Празно во јули и август

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

17. Употреби дигалка

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

18. Се отвора со пила

Симболи кои крадците ги користат меѓу себе при ограбување домови

19. Богати сопственици

Научете ги и овие 13 трикови што крадците ги користат за да ве измамат.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар