Мобилни апликации со кои ќе се чувствувате попаметно

Мобилни апликации со кои ќе се чувствувате попаметно

На Интернет најчесто комуницираме и добиваме информации, а сѐ почесто, го користиме и за учење. Сепак, секогаш постои некоја корисна апликација за која што не сме слушнале, а би ни користела во секојдневието. Еве десет такви кои ќе направат да се чувствувате попаметно.

Апликации со кои ќе се чувствувате попаметно

1. Today in history

Оваа бесплатна апликација може да биде вашиот нов сојузник кога станува збор за познавањето историски факти. Овде може да пребарувате низ настани во историјата кои се случиле на истиот ден.

Преземете ја апликацијата: iOS

2. Ted

Говорите „Тед“ го освоија светот како алатка за учење теми за кои не сме размислувале претходно. Мобилната апликација овозможува полесно следење на најновите и најпопуларните видеа, но и нивно преземање и зачувување.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

3. Dailyart

Апликацијата е наменета за оние кои имаат знаење од областа на уметноста, но и за оние кои немаат никакво предзнаење, но сакаат да го променат тоа. Алатката секој ден покажува различно уметничко дело заедно со информациите поврзани за него.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

4. Lumosity

Оваа апликација нуди тестови кои ја вежбаат вашата когнитивна активност. Таа, исто така, ги користи резултатите од вашите тестови за да ви понуди уникатна програма за вежбање на мозокот преку игри.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

5. Vocabulary.com

Оваа заразна апликација има дефиниции и факти поврзани со зборовите во англискиот јазик. Тука ќе пронајдете и игри со зборови.

Преземете ја апликацијата: iOS

6. NASA

Апликацијата на американската вселенска агенција НАСА нуди над 17.000 фотографии, но и видеа и новости поврзани со нејзините мисии во вселената и на Земјата. Со неа можете и да го следите движењето на Меѓународната вселенска станица, како и да добивате известувања кога станицата се наоѓа над вас.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

7. Geobee challenge

Оваа апликација на „Нешнал Џиографик“ нуди географски игри за ученици. Дали мислите дека ја познавате географијата подобро од еден ученик? Проверете.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

8. Daily random facts

Со оваа апликација секојдневно ќе добивате интересни факти од различни теми, меѓу кои и историјата, науката, спортот, животните и друго.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

9. Theskimm

Доколку сакате да сте во тек со новостите, но немате време да ги читате сите вести, оваа апликација ќе ви помогне во тоа. Алатката објавува вести кои се читаат за само пет минути, а можете и да слушате аудио епизоди за најважните вести во текот на денот.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

10. Inaturalist

Направете фотографија од кое било растение или животно и оваа апликација ќе ви го каже видот. Апликацијата има и други алатки со кои може да ги истражувате живите видови околу вас.

Преземете ја апликацијата: iOS, Android

Доколку барате уште нови начини кои ќе ви помогнат да го зголемите своето знаење, погледнете ги и овие интересни апликации за љубителите на уметноста.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Спиела во пустина, летала со параглајдер и видела 71-метарска статуа од Буда исклесана во планина. Со дигитално новинарство се занимава од факултетските денови.

Поврзани содржини

Остави коментар