Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Родителите што се премногу заштитнички настроени кон децата, може да им наштетат на многу начини. Ако сте премногу вклучени во животот на вашето дете, тоа може да доведе до депресија и ниска самодоверба, како и да го оставите детето прилично неподготвено за животните предизвици. Од друга страна, ако ги оставите децата самостојно да ги решаваат проблемите, ќе имаат многу придобивки.

1. Се подобрува развојот

Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Постојат неколку важни фази од животот што детето треба да ги помине, а ползењето е една од нив. Не само што помага да се развијат и да се зајакнат координацијата и вестибуларниот и сензорниот систем, туку се развиваат и вештините за препознавање и решавање проблеми. Затоа не треба да го ограничувате движењето на вашето дете. Само проверете дали е доволно безбедно и оставете го да ги постигне своите мали цели.

2. Се подобруваат вештините за решавање проблеми

Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Учењето како сами да се справат со тешки ситуации е клучно за децата. Тие треба да донесат свои одлуки со цел да развијат одредени вештини, а некои од нивните одлуки може да бидат дури и погрешни. Но, тоа е во ред затоа што децата учат не само од успесите, туку и од неуспесите.

3. Учат како да управуваат со своите емоции

Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Децата треба да научат како да се однесуваат во согласност со својата возраст и во одредени ситуации. Плачењето како одговор на нешто може да биде апсолутно нормално за едногодишно бебе, но поголемите деца треба да реагираат поинаку. Затоа, треба да ги научите децата да реагираат повнимателно, наместо да бидат импулсивни.

4. Децата стануваат попаметни

Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Решавањето домашни задачи заедно со вашето дете всушност може да направи повеќе штета отколку корист. Точно решената домашна задача, направена со ваша помош, нема да го направи вашето дете попаметно. Спротивно на тоа, добивањето лоша оценка може да биде добра можност за учење. Тоа ќе му помогне да сфати како да ги спречи грешките во иднина, а исто така ќе види дека светот не завршува ако направи грешка.

5. Се подобрува саморегулацијата

Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Навистина е важно децата да доживеат неуспех бидејќи тоа е единственото нешто што може да ги научи како да реагираат правилно кога се чувствуваат лошо. Експертите велат дека ако децата не научат да го толерираат неуспехот, нема да бидат отпорни на стресот. Доживување неуспех е неизбежно во животот и тие мора да знаат како да се справат со тоа.

6. Децата учат дека барањето помош е во ред

Зошто е подобро да ги оставите вашите деца да се борат сами отколку да им помагате постојано?

Децата треба да научат да побараат помош кога им е потребна, без да се плашат или да се срамат. Поради тоа, вашата реакција на проблемите со кои се соочува детето треба да биде соодветна, така што тие ќе имаат позитивно искуство кога ќе побараат поддршка. Кога ќе се случи нешто посериозно, тие ќе се чувствуваат посигурно кога ќе побараат помош.

Прочитајте зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар