Зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали?

Зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали?

Сите родители ги учат своите деца дека споделувањето е добро, но понекогаш е тешко да го натерате вашето дете да ја сподели својата играчка со другите деца. Сепак, важно е да се земе предвид возраста на вашето дете и да не почнете премногу рано да го учите детето да ги споделува своите работи.

Децата не разбираат што значи споделувањето

Зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали?

Децата се премногу мали за да го разберат концептот на споделување. Затоа, нема смисла да се обидувате да им објасните дека треба да ја споделат својата играчка со другите деца. Тие едноставно нема да го сфатат тоа, а вашите зборови нема да го научат ништо.

Поради тоа, важно е да почекате вашето дете да порасне малку, да се развие доволно ментално и емоционално за да може да разбере како се поврзани споделувањето и грижата и зошто е добро да ги споделува своите работи со другите.

Поседувањето нешто им помага на децата да изградат чувство за себе

Зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали?

Една од причините зошто малите деца не го разбираат концептот на споделување е затоа што тие сè уште немаат концепт за себе како посебна и индивидуална личност. Но, ако имаат играчки што се само нивни и од никој друг, тоа може да им помогне полесно да изградат чувство за себе. Кога ќе зграпчат нешто и ќе решат дека е нивно, тие не се себични. Тие ја тестираат хипотезата дека се индивидуи.

Исто така, децата не разбираат дека предметите може да им припаѓаат на други луѓе, а не само ним.

Тие мислат дека споделувањето значи да ја дадат својата играчка засекогаш

Зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали?

Друга работа поради која децата не сакаат да ги споделуваат своите играчки е концептот на време. Кога децата ја даваат својата играчка, тие едноставно не можат да замислат дека некој друг може да ја користи одреден временски период, а потоа да ја врати. Тие исто така не сфаќаат што се случува кога ќе им кажете да играат „по ред“.

Децата не можат да го контролираат својот нагон

На малите деца им е тешко да го контролираат својот нагон. Ако сакаат нешто и ако сакаат тоа да биде само нивно, тешко дека ќе најдете зборови да ги убедите во спротивното.

Како да го научите детето дека споделувањето е добра работа?

Зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали?

Понекогаш, вашето дете може да сподели нешто со вас. Сепак, тоа не е свесен чин на споделување, туку тоа само истражува и експериментира. Ако се случи тоа, можете да му покажете на вашето дете дека е убаво да споделува работи, а и вие можете да споделите нешто со него. Ако овие ситуации се случуваат природно, можете да ги искористите како можност за учење.

Зошто не треба да ги учите децата да споделуваат додека сè уште се мали?

Ако некој ја земе играчката на вашето дете, важно е да се потрудите да го разберете вашето дете. На вашето дете му е важно да разберете дека не му се допаднало тоа што некој ја зел неговата играчка. Исто така, можете да му кажете да го чува тоа што е негово затоа што има право да го стори тоа. Што се однесува до детето што ја зело играчката, објаснете му дека следниот пат треба да праша дали може да ја користи играчката пред да ја грабне.

Сепак, не притискајте го вашето дете. Ако постојано го терате детето да ги споделува своите играчки, тоа би можело да почне да го поврзува тој збор со нешто негативно и ќе сака да ги задржи работите само за себе подолго време.

Со текот на времето, вашето дете ќе го разбере светот подобро и можеби ќе сака да споделува затоа што ќе види дека тоа ги прави другите луѓе среќни.

Прочитајте ги овие 7 чекори како да се справите со вашето дете ако презборува.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар