Задоволете ги овие 5 брачни потреби и не плашете се од развод или неверство

Задоволете ги овие 5 брачни потреби и не плашете се од развод или неверство

Американскиот истражувач, психолог и автор на книгата „Неговите потреби, нејзините потреби: Градење брак без измама“, Вилард Хедли, спроведе експеримент во кој учествуваа повеќе од 800 парови.

Задоволете ги овие 5 брачни потреби и не плашете се од развод или неверство

Овој истражувач дошол до заклучок дека кога основните потреби на мажите и жените се исполнети во бракот, тој брак функционира многу подобро и партнерите се почитуваат повеќе. Тој изјави дека има 5 потреби и кај мажите и кај жените, некои се различни, а некои се слични. Еве за што станува збор:

Прва потреба: Кај жената тоа е потребата за нежност, а кај мажот е потребата за интимност. Овие две потреби се тесно поврзани, но сепак се многу различни и двете треба да бидат исполнети, со цел сопружниците да бидат среќни во заедничкиот живот.

Втора потреба: Кај жените, тоа е потребата за разговор, а кај мажите подготвеност да се забавуваат. На жената ѝ треба маж што ќе ѝ биде поддршка, па затоа е многу важно да има добар и отворен разговор со него. На мажот му е потребна жена која нема само да седи дома, туку ќе сака да тргне во непланирана авантура со него.

Трета потреба: Оваа потреба е иста и за мажите и за жените, а тоа е искреноста. На партнерите им е потребна вистината, и во секојдневните работи и во итни случаи; и во малите нешта и во големите работи – искреноста пред сè!

Четврта потреба: Двајцата партнери треба да се чувствуваат удобно и пријатно во својот дом и во врската. Ако има некоја ситница поради која не се чувствувате така, работете на тоа, во спротивно партнерот кој не се чувствува пријатно, ќе го побара тоа на друго место.

Петта потреба: Жената има потреба нејзиниот маж да биде стабилна поддршка, а на мажот му е потребно неговата сопруга да му се восхитува. Најважно е дека треба искрено да му се восхитувате; дури и ако е тоа мала работа, важно е да му дадете до знаење дека тој е вашиот херој.

Прочитајте какви стилови на поврзување постојат и како влијаат на квалитетот на врската.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар