Вкусен домашен чоколаден сладолед

Дојде пролет, време е за сладолед!

(1) Вкусен домашен чоколаден сладолед

Потребни состојки:
  • 500 милилитри слатка павлака
  • 3 лажици какао во прав
  • 140 грама квалитетно темно чоколадо
  • 250 милилитри млеко
  • 165 грама шеќер во прав
  • Прстофат сол
  • 5 жолчки од јајце
  • ½ екстракт од ванила
Начин на подготовка:

Во тенџере, стоплете 250 милилитри од слатката павлака и целото какао. Не заборавајте да мешате. Оставете го на оган сè додека не заврие, а потоа мешајте уште 30-тина секунди и тргнете го настрана. Додадете го чоколадото и мешајте сè додека тоа не се стопи целосно и потоа сипете ги и останатите 250 милилитри од слатката павлака.

Ставете ја смесата во голем сад кој е отпорен на топлина и поставете цедалка над него. Измешајте ги жолчките во друг сад и тргнете ги настрана. Во трет сад загрејте го млекото со шеќерот, ванилата и солта. Не дозволувајте да зовријат. Сипете ја оваа комбинација во смесата со жолчките и мешајте сè додека не се комбинираат. Вратете ги повторно на оган и поставете ги на ниска топлина. Додека се таму, постојано мешајте.

Сипете ја мешавината со млекото и јајцата низ цедалката во онаа со чоколадото. Мешајте сè додека не се комбинираат. Покријте ја со проѕирна пластична хартија која ќе ја поставите директно на површината на сладоледот и ставете ја во фрижидер на минимум 8 часа. За крај, ставете го сладоледот во електричен блендер и матете додека не се згусне целосно и потоа ставете го во замрзнувач.

(2) Вкусен домашен чоколаден сладолед (3) Вкусен домашен чоколаден сладолед

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар