Рецепт за тирамису торта од палачинки

Рецепт за тирамису торта од палачинки

Тортите од палачинки се идеален десерт кога не сакате да ја вклучите рерната. Палачинките за торти може да бидат и малку подебели, а за да имаат вкус на тирамису, додајте инстант кафе во комбинација со крем маскарпоне.

Рецепт за тирамису торта од палачинки

Потребни состојки:

За палачинки:

  • 3 јајца
  • 300 грама брашно
  • 600 милилитри млеко
  • 50 грама путер
  • 70 грама црно чоколадо
  • 3 лажици шеќер
  • 1 лажица инстант кафе
  • малку сол

За крем:

  • 5 жолчки
  • 120 грама шеќер
  • 500 грама сирење маскарпоне
  • 250 милилитри слатка павлака
  • 1 лажичка арома на ванила

Начин на подготовка:

1. Измешајте ги јајцата со шеќерот и додајте ги солта, кафето, брашното и млекото и измешајте повторно.

2. Стопете ги путерот и чоколадото и кога малку ќе се оладат, измешајте ја смесата.

3. Изматете ги жолчките со шеќерот и гответе ги на пареа околу 15 минути и мешајте ги постојано, па оставете ги да се оладат.

4. Ставете ги жолчките во сад и измешајте ги со маскарпонето и со аромата на ванила и мешајте кратко за да се соединат состојките.

5. Изматете ја слатката павлака додека да добиете шлаг и додајте го во сирењето со жолчките.

6. Испечете малку подебели палачинки. Ставете лажица до две од смесата на секоја палачинка и одозгора ставете друга додека не останете без состојки. Страните на тортата премачкајте ги со вишокот крем. Украсете со какао по желба.

Погледнете го овој рецепт за бела бајадера.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар