Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија

Дали имате слушнато за panelle? Тоа е сицилијанска улична храна која се прави од брашно од наут и зачини и обично со крокети или помеѓу две парчиња леб како сендвич.

Тоа е многу ефтино јадење, а бидејќи е направено од брашно од наут, богато е со протеини од растително потекло. Се верува дека има арапски корени.

Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија

Потребни состојки:

  • 150 грама брашно од наут
  • 750 мл вода
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици свежо сечкан магдонос
  • растително масло за пржење

Начин на подготовка:

  1. Истурете го брашното, водата и солта во тенџере и матете со жица за матење додека не добиете мазна смеса.
  2. Гответе ја смесата на умерена температура и со постојано мешање додека не се згусне или не почне да се одделува од рабовите на тенџерето. Ви требаат околу 5 до 10 минути за да го направите ова.
  3. Брзо префрлете ја топлата смеса во плех за печење и раширете ја на дебелина од околу еден сантиметар.
  4. Ставете во фрижидер околу еден час.
  5. Исечете ја смесата на помали квадрати и пржете ги на врело масло околу три минути од секоја страна.
  6. Ставете ги пржените плочи на хартиена крпа за да ја апсорбираат маснотијата, а потоа послужете. Добар апетит!

Можеби ќе сакате да ги пробате и овие вегански бургери од наут и тиква.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, книгите на Стивен Кинг, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар