Рецепт на денот: Лосос на јапонски начин

Ако планирате да подготвите лосос за денешната трпеза, пробајте го овој нов одличен рецепт од Јапонија

Потребни состојки:
  • 300 грама ориз
  • 350 грама лосос
  • 2 помали, зрели авокада
  • Свежо исцеден сок од 1 лимон
  • 4 супени лажици соја сос
  • 4 кафени лажички испржен сусам
  • 1 мала главица кромид
  • Ситно исечкана лута пиперка
Начин на подготовка:

Измијте го оризот во вода. Во големо тенџере, ставете 400 милилитри вода, па додајте го оризот и почекајте да зоврие. Потоа покријте го со капак и оставете го да се вари околу 10-тина минути.

Во меѓувреме испржете го лососот од двете страни.

Авокадото исечете го на тенки кругови, а лососот на крупни коцки, па измешајте ги и додајте го лимоновиот сок заедно со соја сосот. Оставете ги да отстојат 10-тина минути, па измешајте ги со добро процедениот ориз.

Во посебна тава пропржете го сусамот, па просејте го преку оризот, заедно со лутото пиперче и кромидот.

Уживајте!

Посна трпеза за Бадник: Пронајте ги и овие 3 необични рецепти за подготовка на риба.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар