Посна трпеза за Бадник: 3 необични рецепти за подготовка на риба

На Бадниковата вечер, неизоставен дел од свечената трпеза е и рибата. За да ги изненадите и да ги задоволите членовите на вашето семејство, денес ви прикажуваме 3 нови рецепти за подготовка на шкарпина, лосос и ослич. Погледнете ги во продолжение и инспирирајте се за вашите подготовки за оваа вечер.

Рецепт за морски пајак со вино

Посна трпеза за Бадник: 3 необични рецепти за подготовка на риба

Потребни состојки:
  • 1 килограм морски пајак
  • Лимон
  • 100 милилитри маслиново масло
  • 200 милилитри бело вино
  • 500 милилитри вода
  • 3 чешниња лук
  • Сол по ваш вкус
  • Ловоров лист
  • Рузмарин
  • 1 килограм компири
Начин на подготовка:

1. Исчистете ја рибата, измијте ја и врз неа исцедете лимонов сок, па оставете ја да отстои најмалку половина час, а потоа малку посолете.

2. Во тавче или огноотпорен сад ставете малку масло и ставете ја подготвената риба и компирот исечен на поголеми парчиња. Печете во претходно загреана рерна на 220 степени.

3. Подгответе го сосот: Во сад ставете маслиново масло, вино, вода, лук, ловоров лист и рузмарин. Сите варете ги, а кога рибата и компирот ќе бидат половина испечени, прелијте ги и оставете ги уште половина час во рерната на 220 степени.

Подготовка на лосос во сос со шафран

Посна трпеза за Бадник: 3 необични рецепти за подготовка на риба

Потребни состојки:
  • 4 филети лосос
  • 2 моркови
  • 2,5 децилитри немасна павлака за готвење
  • Малку шафран
  • Малку темјан или рузмарин
  • Сол и бибер
Начин на подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 220 степени, исчистете ги морковите и исечете ги на тенки тркалца.

2. Во павлаката додајте шафран и темјан.

3. Подмачкајте го садот, ставете ги морковите на филетите лосос, па потоа додајте им сол и бибер по ваш вкус, а врз сето ова прелијте со зачинетата павлака и ставете во рерна.

4. Печете околу 15-тина минути. Најдобро е да сервирате со варен зеленчук по ваша желба.

Подготовка на сицилијански ослич

Посна трпеза за Бадник: 3 необични рецепти за подготовка на риба

Потребни состојки:
  • 1 килограм ослич
  • 1 глава кромид
  • Сол
  • Зачин од билки
  • Бибер
  • Масло
  • Бело вино
Начин на подготовка:

1. Смрзнатата риба исчистете ја и исечете ја на парчиња.

2. Испржете го кромидот на малку масло, па одозгора ставете ги парчињата риба, додајте сол, други зачини по ваша желба, масло и околу 200 милилитри вино.

3. Печете на 200 степени околу 40 минути.

Уживајте во вечерата со вашите најблиски!


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Економист во изградба, а страстен обожавател на пишаниот збор уште откако знае за себе. Смета дека животот без домашно милениче не изгледа комплетен, а кафето со многу шеќер го смета за едно најубавите утрински задоволства.

Поврзани содржини

Остави коментар