Ракија од шипка – одлична за зајакнување на имунитетот

Поради високата содржина на витамин Ц, шипката се користи за зајакнување на имунитетот и ја зголемува отпорноста на инфекции како што се настинки и грип. Таа содржи танини кои имаат способност да стегаат и ги ублажува проблемите со дијарејата, особено ако е предизвикана од треска.

Ракија од шипка - одлична за зајакнување на имунитетот

Чајот од шипка се користи за лекување на воспалителните процеси на бубрезите, како и за спречување појава на нови болести. Луѓето кои имаат песок и камења во бубрезите или во мочниот меур, треба да пијат чај од шипка подолго време.

Поради киселиот вкус, чајот од шипка е пријатно освежување ако имате треска. Семките од шипка се користат во народната медицина за лекување болести на бубрезите и на мочниот меур.

Мармаладот од шипка е дополнителен извор на витамин Ц во зима, а чајот од шипка нема никакви штетни ефекти и може да се пие подолго време.

Рецепт за ракија од шипка

Потребни ви се 250 грама шипка, 250 грама шеќер и 1 литар лозова ракија со 45 проценти алкохол.

Исечкајте ја шипката и ставете ја во тегла од 1,5 литри. Прелијте ја со ракијата, додајте го шеќерот и оставете да отстои десетина дена на топло место. Повремено протресувајте. Потоа, исцедете ја и турете ја во шише. Пијте околу 40 милилитри дневно за да го зајакнете имунитетот.

Прочитајте како да ги искористите лековитите својства на босилекот.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар