Прва помош во 6 чекори: Што да направите ако вашето дете проголта некој предмет?

Малите деца сенешто ставаат во уста. Притоа можат да почнат да се гушат. Во ваков случај, мозокот може да остане без кислород од 3 до 5 минути. Доколку недостатокот од кислород во мозокот трае подолго, може да дојде до негово оштетување. Затоа, мора да знаете како да пружите прва помош.

Прва помош во 6 чекори: Што да направите ако вашето дете проголта некој предмет?

Чекор 1

Ставете го детето на вашите бутови и опфатете го вашата подлактница, така што лицето ќе му биде свртено надолу, а главата ќе му доаѓа подолу во однос на градниот кош.

Чекор 2

Потапкајте го детето со вашата дланка 5 пати помеѓу лопатките на грбот. Притоа, горниот дел од телото на детето треба да биде свиен нанапред.

Чекор 3

Ако детето не успее да го искашла предметот, свртете го на грб и поставете го на својата подлактница, а главата стабилизирајте му ја со раката. Главата повторно треба да биде пониско од градниот кош.

Чекор 4

Со два прсти притиснете во средината на градниот кош веднаш под линијата на брадавиците. Направете го ова 5 пати.

Чекор 5

Повторувајте го ова сѐ додека детето не го исфрли проголтаниот предмет или не почне сласно да плаче.

Чекор 6

Ако детето никако не може да го искашла предметот, повикајте брза помош и продолжете со укажување прва помош.

Важно: Сѐ додека предметот се наоѓа во дишните патишта, немојте да применувате уста на уста!

Важно: Никогаш немојте да го тресете вашето бебе!

Погледнете ги и овие знаци дека животот ви е во опасност: Кога да повикате брза помош?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар