Пресадување растенија според месечевиот календар: Кога да им ја смените земјата на вашите убавици?

Пресадување растенија според месечевиот календар: Кога да им ја смените земјата на вашите убавици?

Ако сакате вашите растенија да цветаат, треба да ги менувате почвата и саксиите еднаш годишно. Направете го тоа во најповолните денови според месечевиот календар.

Пресадување растенија според месечевиот календар: Кога да им ја смените земјата на вашите убавици?

Октомври

Поволни денови: 8, 9, 14, 15 и 18 октомври

Ако пресадувате растенија во октомври, направете го тоа во овие денови.

Добри или неутрални денови: 2, 11, 12, 26, 27 и 29 октомври

Садењето во овие денови нема да им наштети на растенијата, но нема да им донесе голем позитивен ефект.

Неповолни денови: 1, 3, 5, 6, 10, 13, 16, 21, 22, 24, 28 и 30 октомври

На овие датуми избегнувајте каква било работа со домашните растенија.

Ноември

Поволни денови: 14, 18 и 27 ноември

Овие денови се добри за пресадување цвеќиња и за сè друго поврзано со грижата за растенијата.

Неповолни денови: 1-13, 16, 17, 19–26, 28 и 29 ноември

На овие денови воопшто не се препорачува пресадување за да не им наштетите на растенијата.

Декември

Поволни денови: 3, 8, 12, 13, 16 и 21 декември

Овие денови се поволен период за подобрување на условите за живот на домашните растенија.

Неповолни денови: 1, 2, 4-7, 9-11, 15, 17-20, 22 и 29 декември

Особено треба да се воздржите од пресадување на 14 и 30 декември. Тие денови не правете ништо поврзано со растенијата.

Пресадувањето според месечевите препораки има поволно влијание врз должината на цветањето на вашите домашни растенија. Растенијата многу подобро го поднесуваат пресадувањето за време на топлата есен отколку во текот на студената сезона, но во секој случај, внимателно изберете го датумот, во согласност со месечевиот календар.

Погледнете со кои цвеќиња балконот ќе изгледа магично во текот на есента.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар