Оброк полн со витамини: Сарми од кељ и варени компири

Оброк полн со витамини: Сарми од кељ и варени компири

Предлагаме сармите да ги послужите со варени компири зачинети со малку маслиново масло и магдонос. Рецептот е вегански и без глутен. Наведените количини се за 4 порции (со прилог по ваш избор).

Оброк полн со витамини: Сарми од кељ и варени компири

Потребни состојки:

  • 12-14 листови кељ со средна големина
  • 170 грама хелда во зрно
  • 1 црвен кромид
  • 2 помали моркови
  • 2 чешниња лук
  • 2 лажици маслиново масло
  • 250 милилитри доматен сос
  • 150 милилитри вода (и повеќе ако има потреба)
  • 50 милилитри црвено вино (по избор, може да го замените со супа или вода)
  • ½ лажички сол, 1 лажица соја сос, 1 лажица сушени пиперки, ловоров лист

Начин на подготовка:

Во големо тенџере, загрејте ја водата додека да почне да врие, а потоа додајте сол и лисјата од кељ, натопете ги и варете ги околу 3 минути да омекнат. По готвењето, веднаш извадете ги во сад со ладна вода, потоа исцедете ги и оставете ги настрана додека го подготвувате филот.

Исплакнете ја хелдата и ставете ја да се готви во тенџере со двојно повеќе вода (размерот на хелдата и водата да биде 1: 2). Кога водата ќе зоврие, намалете ја топлината, додајте сол и продолжете да готвите уште 5 минути.

Загрејте го маслиновото масло во тава за пржење, а потоа додајте ги ситно исечканиот кромид, морковите, лукот и зачините и мешајте ги додека се пржат неколку минути. Додајте ги виното, доматниот сос и водата, додајте ја хелдата и варете на тивок оган уште 15 минути, мешајте и додавајте повеќе вода ако е потребно.

Загрејте ја рерната на 180 °С и премачкајте мал сад за печење (околу 30 × 30 цм) со маслиново масло.

Земете поголема чинија, ставете го и раширете го листот од зелка и исечете го долниот дел од стеблото за да не ви пречи кога ќе ги виткате сармите. На долниот дел од листот, ставете полна лажица од смесата со хелда, а потоа преклопете го од левата и од десната страна и завиткајте го, па ставете го во сад за печење. Продолжете исто со преостанатите лисја кељ, редејќи ги сармите една до друга.

Печете 15 минути на 180 °С, а потоа, кон крајот, вклучете ја опцијата за печење одозгора за сармите да добијат малку боја. Послужете со варени компири зачинети со маслиново масло и магдонос или со некој друг прилог.

Погледнете го овој рецепт за сочен колач со чоколадо и путер од кикиритки.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар