Неодоливо вкусен чоколаден леб каков што досега немате пробано

Ваков десерт сигурно не сте пробале досега. Направете го уште веднаш.

(0) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk

Потребни состојки:
  • 180 г путер, омекнат на собна температура
  • 180 г шеќер
  • 3 јајца, матени
  • 125 г саморастечко брашно
  • 100 г мелени бадеми
  • 1/2 лажичка прашок за пециво
  • 100 мл млеко
  • 4 лажици какао
  • 200 г млечно чоколадо (исецкано)
  • 200 г бело чоколадо (исецкано)

(1) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk

Начин на подготовка:
  1. Загрејте ја рерната на 150 степени.
  2. Ставете ги путерот и шеќерот во сад и мешајте со миксер сè додека не добиете лесна и воздушеста структура.
    Додадете ги јајцата, брашното, бадемите, прашокот за пециво, какаото и млекото. Продолжете со мешањето. Треба да добиете убава смеса.
  3. Потоа, исецкајте ги чоколадите и додадете ги во неа. Промешајте. Намачкајте долгнавесто тавче со зејтин и сипете ја смесата внатре.
  4. Ставете го тавчето во центарот на рерната и оставете да се пече околу 45 минути. Доколку сакате внатрешноста да биде поцврста, оставете да се пече уште 5 до 10 минути повеќе.
  5. Кога ќе биде готов чоколадниот леб, оставете го да се излади, па исечете го на парчиња.

Послужете додека е сè уште топол и свеж. Како прилог можете да употребите шолја чај и вкусни свежи малини.

Добар апетит!

(2) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk (3) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk (4) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Дипломиран преведувач и толкувач. Непоправлив перфекционист. Љубопитна, интуитивна и насмеана. Ја сака уметноста и културниот живот. Идеалист. Верува во астрологија, убаво утринско кафе и позитивно размислување.

Поврзани содржини

Остави коментар