Мажот се стреми кон статус, жената кон поддршка: Кои се разликите во комуникацијата помеѓу понежниот и посилниот пол?

Мажот се стреми кон статус, жената кон поддршка: Кои се разликите во комуникацијата помеѓу понежниот и посилниот пол?

Совладувањето на вештините за тоа што е важно и како да го разберете партнерот, без оглед на разликите, може значително да влијае врз задоволството во врската.

Мажот се стреми кон статус, жената кон поддршка: Кои се разликите во комуникацијата помеѓу понежниот и посилниот пол?

Емоционалната експресивност е промена во однесувањето придружено со емоционално изразување, односно вербално и невербално дејство во кое човекот ги изразува своите чувства. Студиите покажуваат дека жените имаат потреба од поголема емоционална експресивност и почесто ги изразуваат своите чувства и истото го очекуваат и од партнерот, поврзувајќи го овој чин со степенот на задоволство во врската.

Овие разлики не треба да бидат големи, односно мажите може да имаат иста емоционална експресивност како и жените и разликите повеќе се однесуваат на начинот на изразување на емоциите и чувствата што се искажуваат.

Жените почесто изразуваат негативни емоции како што се: тага и вознемиреност, страв и вина, додека мажите почесто изразуваат чувства како: смиреност, возбуда, гнев.

Во процесот на учење на емоционална експресивност кај партнерот, важно е да се земе предвид начинот на кои се изразувале емоциите во семејството од кое тој потекнува, како и културното ниво на опкружувањето во кое растел и треба да избегнува „читањето емоции“ преку физички реакции на другите за да се избегнат недоразбирања.

Почитувањето на различноста на партнерот може да се искаже со зборови, а партнерот кој не е доволно јасен при физичката реакција треба да го запрашате како се чувствува. Од друга страна, на партнерот кој сака изразување на емоциите наместо гестикулација, кажете ми го тоа со зборови.

Интимноста е длабоко субјективно чувство на поврзаност со партнерот и таа се осознава преку самооткривање, меѓусебна доверба и почит, како и емпатија и прифаќање. Кога мажите и жените сметаат дека нивниот партнер е отворен за комуникација и кога комуникацијата е позитивна, имаат поголемо чувство на интимност и задоволство во врската.

Начинот на дејствување на мажите и жените во различни сфери од животот е прашање на родова разноликост и може да биде добра насока за распределба на целите и задачите меѓу партнерите.  Ако секој од нив има свое поле на дејствување, а истовремено има и договор за вообичаените активности, шансите за конфликт се многу помали, а чувството за индивидуалност и заедништво се присутни и сигурни.

И покрај разликите во однесувањето и комуникацијата, потребите за партнерство меѓу мажите и жените се исти. Посветеноста во врската, интимноста, блискоста, задоволството од партнерот, комуникацијата и интеракцијата, социјалната поддршка, заедничко остварување на целите се нештата кон кои се стремат и мажите и жените.

Можеби сакате да прочитате и за 4-те знаци кои покажуваат дека вашиот поранешен партнер ви е сè уште лут, затоа дајте му простор и време.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар