Како да се изборите со секој страв кој го имате во себе?

Како да се изборите со секој страв кој го имате во себе?

Рускиот психолог Александар Свијаш дава многу ефикасен совет благодарение на кој брзо и лесно можете да го победите секој страв кој ќе ви се појави. Постапката се состои од 3 фази.

kako-da-se-izborite-so-sekoj-strav-koj-go-imate-vo-sebe-kafepauza.mk

Прва фаза:

Кога ќе почувствувате страв, веднаш намерно и претерано исплашете се уште повеќе, колку што можете. Дозволете си да почнете да треперите, да почувствувате дека косата ви се ежи на главата итн.

Втора фаза:

Потоа направете еден чекор настрана и во умот видете се себеси – од страна. Предајте ѝ се на својата имагинација. Посматрајте се себеси како бедна, бледа личност со оџарени очи, како ви трепери телото, како од лицето ви се разлева ледена пот и се слева како река на подот, како тропате со забите, ви се подига косата на главата, како се обидувате да се сокриете под покривачот или да побегнете.

Трета фаза:

Тоа ќе ви стане многу смешно и ќе почнете да се смеете. Слатко ќе си се насмеете на самите себе. Додека се смеете, стравот ќе исчезне. Ќе се смирите сосема, бидејќи смеењето го поништува стравот. Она што ви е смешно никогаш не може да ви биде страшно.

Ова е многу едноставна, повеќепати испробана техника која дава одлични резултати. Кога следниот пат ќе ве фати паника или страв, испробајте ја оваа вежба. Дефинитивно помага.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар