Француско универзално тесто без јајца: Рецепт за најмеките леб и печива

Лесен рецепт што секогаш успева – и во солена и во блага верзија

Потребни состојки:
  • 950 милилитри вода
  • 6 лажици шеќер
  • 4 лажици инстант квасец
  • 230 милилитри растително масло
  • 2 лажици сол
  • 1.200 грама брашно
Начин на подготовка:

Во голем сад, измешајте ги водата, шеќерот и квасецот и оставете ги да отстојат 2-3 минути. Потоа додајте ги маслото, солта и брашното и замесете го тестото. Прво ставете 1 килограм од брашното, а останатото додавајте го полека сè додека не добиете влажно, но нелепливо тесто. Оставете да отстои 10-тина минути, па премесете го со раце. Повторете ја постапката уште 4-5 пати.

Ќе добиете универзално тесто со коешто можете да се забавувате на секој можен начин. На пример, поделете го на 3 дела и испечете 3 багети или додајте парчиња чоколадо, па направете чоколаден леб. Од друга страна пак, и кифличките ќе бидат превкусни, без разлика дали се полнети или празни. Сè што ќе замислите – сè може да се направи од ова тесто!

Печете околу 20-30 минути на 200 степени, или адаптирајте ги времето и температурата според дебелината на тестото. Уживајте!

Дознајте и што ќе се случи со вашето тело доколку секој ден појадувате овесна каша?

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар