Десерт на денот: Тропска торта со ананас и манго

Најдобриот рецепт за ова лето!

Потребни состојки:
  • 10 крекери
  • 2 кафени лажички шеќер
  • 2 супени лажици стопен путер
  • 100 грама исечкано манго
  • 1 литар млеко
  • 3 супени лажици сок од лимета
  • 4 големи жолчки
  • 1/4 кафена лажичка сол
Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Во блендер изматете ги крекерите и шеќерот. Потоа додајте го путерот, и внимателно измешајте па префрлете ја смесата во сад за печење, притоа рамномерно распределувајќи ја низ површината. Печете 10 до 12 минути, односно додека кората не добие златно-кафена боја.

Извадете ја кората и оставете ја да се олади. Во меѓувреме, изматете го мангото во блендер и процедете го сокот. Изматете ги заедно млекото, сокот од лимета, жолчката и солта. Смесата ставете ја во калапот со кората и печете уште 25 до 30 минути. Извадете ја тортата и оставете ја да се излади на околу 1 час на собна температура, а потоа ставете ја во фрижидер на околу 2 часа.

Пробајте ги и овие одлични десерти со јагоди.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар