Богата торта со бадеми: Торта „Опера“

Со богатиот ганаш од слатка павлака и чоколадо, мешавината на состојки во оваа торта создава совршен вкус.

Богата торта со бадеми: Торта „Опера“

Потребни состојки:

За бисквит:

  • 6 белки
  • 30 грама шеќер
  • 225 грама мелени бадеми
  • 225 грама шеќер во прав
  • 6 јајца
  • 70 грама брашно
  • 45 грама путер

За сируп:

  • 1,25 децилитри вода
  • 80 грама шеќер
  • 1 и ½ лажица инстант кафе

За крем:

  • 2 лажици инстант кафе
  • 2 лажици врела вода
  • 100 грама шеќер
  • 60 милилитри вода
  • 1 јајце
  • 1 жолчка
  • 200 грама путер

За ганаш:

  • 250 грама црно чоколадо
  • 1,25 децилитри млеко
  • 60 милилитри слатка павлака
  • 60 грама путер

За глазура:

  • 150 грама чоколадо за готвење
  • 115 грама путер

Начин на подготовка:

За бисквитот, загрејте ја рерната на 220 °C. Покријте два плеха за печење (30×40 цм) со хартија за печење. Прво изматете го шеќерот и матете додека не стане цврст и потоа изматете ги бадемите, шеќерот во прав и јајцата и мешајте околу 3 минути на средна брзина додека не добиете пенеста смеса, а потоа додајте го и брашното. Потоа нежно изматете ги белките од јајцата со шпатула, а потоа и стопениот путер. Поделете ја смесата во два плеха и израмнете ја површината. Печете околу 5-7 минути, а бисквитот треба да има светлокафеава боја. Извадете го од рерната, покријте го со парче хартија за печење, внимателно свртете го и извадете ја хартијата за печење. Превртете ја хартијата и покријте го бисквитот со чистата страна од хартијата. Оставете го да се излади на собна температура.

За сирупот измешајте ги сите состојки во тенџере и оставете го да зоврие. Потоа оставете го да се излади.

За кремот, растопете го инстант кафето во врела вода. Варете ги шеќерот и водата и мешајте додека не се стопи шеќерот. Потоа продолжете да готвите без мешање додека не зоврие сирупот. Изматете ги јајцето и жолчката додека смесата не стане светла и пенеста. Потоа, мешајќи со најмала брзина, додајте го сирупот. Потоа, малку зголемете ја брзината и мешајте уште 5 минути додека смесата не се згусне. Изматете го омекнатиот путер со лажица и додајте 2 лажици во смесата, мешајќи со средна брзина. На крај, зголемете ја брзината и матете ја смесата сè додека да згусне кремот. Додајте го кафето и оставете го кремот да отстои 20 минути во фрижидер додека не се згусне за да можете да го наполните бисквитот.

За ганашот, искршете го чоколадото во сад. Загрејте ги млекото и павлаката и прелијте го чоколадото. Оставете го една минута, а потоа промешајте додека не се стопи целото чоколадо и не добиете мазна и сјајна смеса. Изматете го путерот додека не стане кремаст, потоа измешајте го со ганашот. Оставете го во фрижидер околу 20 минути додека не се стврдне, но мешајте го на секои 5 минути.

Исечете ги бисквитите за да добиете два листови од 25×25 см и два од 25×12,5 см. Поставете го поголемото парче на подлогата, прелијте го со сируп и премачкајте го со ¾ од кремот. Ставете две помали парчиња на врвот, прелијте ги со сируп и премачкајте ги со ганаш. Покријте со последното парче, прелијте со сируп и премачкајте со преостанатиот крем. Оставете ја тортата барем еден час или максимум 6 часа за да се излади добро.

За глазурата, во тава стопете го путерот додека не зоврие. Тргнете го настрана и извадете ја пената. Истурете го чистиот течен путер во сад и исфрлете го белиот остаток. Растопете го чоколадото, измешајте го со путерот и рамномерно прелијте ја тортата. Ставете ја тортата повторно во фрижидер и кога ќе се излади, исечете ја по желба.

Совет: Бисквитот можете да го испечете претходниот ден и да го чувате на собна температура. И сирупот можете да го направите однапред бидејќи може да стои во фрижидер една недела. Кремот и ганашот можете да ги подготвите 3 дена порано и да ги чувате во фрижидер, но пред употреба, оставете го на собна температура.

Погледнете го овој рецепт како да направите плескавици од сардини.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар