10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Доволно е само да ги совладате основите на уметноста на убедувањето и да научите како да ги мотивирате другите да прават работи од кои вие имате корист. Постојат општи правила за градење реченици што ќе ги натераат другите луѓе да го прифатат вашето гледиште. Овие совети ќе ви помогнат јасно да го искажете вашето мислење и да го добиете тоа што го сакате.

1. Ослободете се од генерализирањето

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Не користете ги зборовите „никогаш“, „секој“, „сите“ и „секогаш“ и не конкретизирајте. Размислете што точно се случило, кој е засегнат и кога се случило.

2. Наведете ги времето и датумот

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Кажете „на“ и „во “ наместо „околу“ и „приближно“.

3. Кажете „и“ наместо „но“

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

„Но“ негира сè што сте кажале пред да го употребите овој збор.

4. Поставувајте отворени прашања

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Не поставувајте затворени прашања на кои може да се одговори само со „да“ или „не“. Прашајте кога и како се случило нешто за да добиете конкретни информации.

5. Покажете ѝ на личноста со која разговарате дека се обидувате да го решите проблемот

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Поставете појасно прашање и покажете ѝ на другата личност дека и вие се обидувате да го решите проблемот.

6. Избегнувајте типични негативни конструкции

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Претворете ги негативните фрази во позитивни. Јасно изразете што сакате. Тоа ќе ви помогне да го насочите вниманието кон посакуваната цел.

7. Започнете го вашето барање со „ќе ви бидам благодарен…“

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Лесно е да кажете „ве молам “ и „благодарам“, а овие фрази прават чуда.

8. Користете мотивациско одбивање

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Користењето мотивациско одбивање има смисла кога треба да известите некоја личност за нешто непријатно или целосно да ја отфрлите нејзината претпоставка. Важно е да го искажете своето мислење и да ја кажете вистината, а со помош на мотивациското одбивање, можете да го направите тоа на поучтив начин.

9. Кажете „не сега“ наместо „не“

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

„Не“ ги оддалечува луѓето од вас. „Не“ звучи како нешто да е завршено или одлучено.

10. Привлечете ги другите луѓе со „вие“ и „ние“

10 трикови што ќе ви помогнат да бидете убедливи кога го искажувате вашето мислење

Ако секогаш зборувате во прво лице, тоа значи дека се ставате себе си и своите потреби на прво место. Употребата на „вие“ и „ние“ ги поврзува луѓето и го става фокусот на личноста со којашто разговарате.

Погледнете ги и овие 9 психолошки трикови што ќе ви помогнат да бидете во предност во секоја ситуација.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар