Знаци што покажуваат дека вашето домашно милениче е под стрес

Животните, исто како и луѓето, може да доживеат стрес или вознемиреност. Но, понекогаш е тешко да го откриете тоа, па затоа ветеринарите открија некои од најчестите знаци дека вашето домашно милениче е под стрес.

Знаци што покажуваат дека вашето домашно милениче е под стрес

Миленичињата се негуваат премногу ако се под стрес

Тие не знаат што друго да направат за да се ослободат од стресот, па кучињата обично ги лижат предните нозе, а мачките честопати го одделуваат крзното од својот стомак. Но, преголемата нега може да предизвика инфекции на кожата како резултат на иритација.

Мачките и кучињата понекогаш ги лижат усните и носот кога се вознемирени

Мачките и кучињата понекогаш ги лижат усните и носот кога се вознемирени, кога се под стрес или кога се нервозни. Претераното лижење на носот може да биде знак на неволја, а мачките и кучињата се однесуваат нормално, па затоа лижењето не може лесно да се толкува како знак на стрес.

Ако вашето домашно милениче има доволно вода и нема иритација околу носот или устата, прекумерното лижење може да се поврзе со стрес. Контактирајте го вашиот ветеринар за да ја утврдите причината.

Преголемото опаѓање на крзното може да биде знак на стрес кај кучињата

Ненадејното и прекумерно опаѓање на влакната може да биде симптом на стрес кај некои кучиња. Ако стресната ситуација е краткотрајна, опаѓањето ќе трае околу три до четири дена.

Ако вашето куче лае повеќе од вообичаено, тоа би можело да биде под стрес

Ненадејното зголемување на лаењето може да биде знак дека вашето куче не се чувствува добро. Вокализацијата е начин на кој комуницираат кучињата кога им треба нешто. Кога кучињата лаат повеќе од вообичаеното, можеби преживуваат некоја стресна ситуација.

Проѕевањето е клучен знак на вознемиреност кај кучињата

Ако вашето куче почнува да се проѕева кога знаете дека одморено, веројатно чувствува вознемиреност.

Ако вашата мачка се крие под мебелот или под ќебињата, тоа би можело да биде знак на стрес

Мачките сакаат да најдат посебно место за долг одмор. Но, ако вашата мачка одеднаш почне да се крие, тоа може да биде знак дека таа доживува стрес.

Мачката не ја користи кутијата со песок за физиолошки потреби

Кога мачката ќе престане да го користи песокот или да не го користи постојано, тоа исто така може да биде знак дека вашата мачка доживува стрес.

Наместо да ја казните вашата мачка за тоа, однесете ја на ветеринар за да ја проверите нејзината здравствена состојба.

Мачките кои се чувствуваат загрозено може да се свиткаат и да ги срамнат ушите

Ако мачката е исплашена, може да ги срамни ушите и да се стутка. Во таа позиција, таа може да почне да го лиже крајот на опашката како предупредување.

Прочитајте како да се грижите за домашните миленици за време на пандемијата.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар