Вовед во ајурведа: Дали сте вата, пита или кафа?

Вовед во ајурведа: Дали сте вата, пита или кафа?

Ајурведа (Ајур – животна сила или енергија и веда – наука) е древна индиска наука која го проучува она што нѐ одржува живи и ни помага подобро да ја разбереме туѓата и својата уникатност. Кога имаме разбирање за неа, ние имаме физичка, ментална, емоционална и духовна рамнотежа. Според Ајурведа, сѐ што постои е составено од 5 елементи: Земја, вода, оган, воздух и етер и сѐ што постои, постои во нас во различни количини.

Вовед во ајурведа: Дали сте вата, пита или кафа?

Кога прана – енергетскиот еквивалент на здивот, се меша со 5-те елементи, се формираат дошите. Постојат 3 доши: Вата, пита и кафа.

Вата

Вата се формира кога прана се меша со елементите воздух и етер. Вата владее со движењето. Се опишува како лесна, сува, светла, просторна, брза и ладна. Вата луѓето се слаби и или се многу високи или ниски. Имаат асиметрични физички карактеристики. Кога Вата луѓето се во рамнотежа, тие се креативни и лесно се адаптираат и одлично се снајдуваат со зборовите. Кога не се во рамнотежа, тогаш се плашливи и анксиозни.

Пита

Пита е составена од елементите оган и вода. Таа владее со нутрицијата, метаболизмот, телесната температура и варењето на храната. Таа се опишува како жешка, остра, лута и кисела. Пита луѓето имаат силен дигестивен систем и нивното тело е атлетски градено. Кота се во рамнотежа, Пита луѓето се интелигентни и паметни. Кога не се во рамнотежа, тие се тврдоглави и бесни.

Кафа

Кафа настанува кога прана се меша со земја и вода. Кафа се нашите коски, мускули, заби и сѐ што има цврстина во нашето тело. Се опишува како бавна, смирена, тешка, мрсна и ладна. Кога Кафа луѓето се во рамнотежа, тие се љубезни, грижливи и приземни. Кога не се во рамнотежа, тие се меланхолични и тешки и во тело и во ум.

Нашата конституција

Исто како што ги имаме сите елементи, така ги имаме и сите доши: Вата, Пита и Кафа, но во различни степени. Нашата доша се одредува во времето на зачетокот. Тоа е нашата конституција или нашата Пракрити со која што се раѓаме и таа никогаш не варира, исто како нашите отпечатоци. Повеќето луѓе се доминантни во две доши. Ретко е да се биде „тридошен“, односно да се има еднаква количина од сите три доши.

Нашата состојба

Викрити е нашата состојба. Во зависност од тоа каде живееме и општо начинот на живеење, нашата состојба може да излезе од рамнотежа. Која ќе ја сознаеме својата состојба, ние користиме храна, тревки, диети и промени во исхраната и секојдневието за да ја израмниме нашата конституција со нашата состојба. Во оној момент кога тие ќе се израмнат, ние ќе искусиме оптимално здравје и мир.

Рамнотежа на вашата состојба и конституција

Имајте на ум дека за да ја балансирате својата доша треба да ги прифатите спротивните квалитети. Дошите владеат и со годишните времиња и периодите. Како што доаѓаме во летните месеци, ние влегуваме во Пита сезоната. Ако физички се чувствувате претопло или сте тврдоглави и критички настроени, тогаш јадете манго со кокос или запалете свеќа со мирис на јасмин за да ја балансирате оваа доша.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Новинар. Самопрогласен актер. Џедај. Животна форма еволуирана да живее од филмови, видеоигри, музика, хумор и технологија. Хоби и рекреација: Појадок, ручек, вечера.

Поврзани содржини

Остави коментар