Со плетење против здодевност: Еден бод право, едen обратно и изолацијата ќе помине

Со плетење против здодевност: Еден бод право, еден обратно и изолацијата ќе помине

Ако сте ги изиграле сите друштвени игри, па не знаете што да правите повеќе, еве еден предлог: започнете да плетите. Одамна заборавената техника, во која се умешни нашите баби може да ви помогне да се опуштите, да научите нешто корисно и да си подарите нешто што самите сте го создале.

Со плетење против здодевност: Еден бод право, една обратно и изолацијата ќе помине

Бод право, бод обратно, додека трепнете веќе плетете шал, капа, џемпер и што е најважно, деновите во изолација полесно ќе поминат. Постојат неколку начини на плетење, па ако никогаш не сте земале игли и волна во рацете, сега е можноста да научите.

Основни информации

Плетењето и хеклањето се засноваат на само 2 основни плетки: прав и обратен бод. Сепак, пресекот на овие две плетки и различните начини на нивно комбинирање создаваат скоро неисцрпен извор на различни плетки.

„Права“ плетка

Десната игла се вметнува во јамка лоцирана на левата игла, а потоа конецот се префрла на десната игла од дното нагоре и се влече низ основната јамка, која истовремено се наметнува на левата игла. Кога ја плетете „правата“ плетка, конецот секогаш останува зад плетивото.

Плетење „обратна“ плетка

Десната игла се вметнува во котелецот на левата игла, а потоа конецот се вметнува на десната игла од горе до дното и се влече низ основнниот котелец што се трга од левата игла. Нишката конец останува пред плетивото.

Четири преплетени бодови

Комбинирајќи ги овие 2 класични плетки на наједноставен начин, добивате четири испреплетени бодови, односно многу корисни основни потези што ја формираат основата на секоја плетенка.

Ребреста плетка и плетка со преплет

Затегнете го бројот на котелци што се делат од 4 и уште 3 котелци за завршеток. Прв ред: 3 котелци право, 1 котелец обратно. Редот завршува со 3 котелци право. Втор ред: 1 котелец право за почеток, потоа 1 котелец обратно, па уште 3 котелци право. Постапката се повторува.

Прв ред: 2 котелци право, 2 котелци обратно. Вториот ред како првиот: редете ги котелците како што доаѓаат. Трет ред и сите наредни редови завршуваат со 11: поместете го плетивото ослободувајќи 1 котелец. Тринаесеттиот ред и сите „криви“ редови завршуваат со 21 ред: преместете го ребрастиот мотив за еден котелец десно. Повторете сè, почнувајќи од третиот ред.

Еве еден начин да се направи вкрстена плетка. Прв ред: 2 котелци право, 2 котелци обратно. Втор ред: 2 котелци право над 2-та котелци што се прави (2 котелци се префрлени на претходната игла), 2 котелци вкрстени обратно на 2 котелци што се појавуваат на обратен начин. Продолжете да ја повторувате постапката.

Со плетење против здодевност: Еден бод право, една обратно и изолацијата ќе помине

Продолжете со плетење како на 1 ред и сите обратни редови (кои го претставуваат лицето на плетката) па 5 котелци обратна плетка и 3 котелци право. Втор ред и сите други парни редови: право превртете ја средината на трите обратни котелци враќајќи ги (како на фотографијата).

Можеби сакате да прочитате и како од обична тегла да направите декоративна вазна за цвеќе?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар