Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Се приближува до Денот на жената, затоа треба да знаете кое цвеќе се подарува, а кое не.

Иако многумина можеби не го знаат, секој цвет што некому му го подарувате, носи одредено значење и порака. Затоа, кога му давате цвеќе на некој близок, не заборавајте да обрнете внимание каква симболика има тоа, за лицето кому му го давате да не биде навредено или да стекне погрешен впечаток.

За почеток, значењето на цвеќето може да го согледаме според бојата, затоа треба да знаете дека сината значи верност и мечтаење, портокалова гордост и енергија, виолетовата боја претставува нежност, додека белата е симбол на невиност. Црвената значи љубов и убавина, зелената разбирање, а жолтата љубомора.

Нарцис

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Овој цвет означува самољубие, но исто така е и симбол за нов почеток бидејќи е меѓу првите што цвета. Но, бидете внимателни кому му го подарувате овој цвет затоа што може да означува и презир.

Ирис

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Симбол на достоинство, инспирација, слава и храброст. Жолтиот ирис означува страст, додека синиот поттикнува среќа.

Зумбули

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Знак на верност и стабилност. Ако се сини симболизираат постојаност и континуитет.

Божур

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Симболизира чест и богатство, како и среќен брак и напредок.

Јасмин

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Жолтиот јасмин означува елеганција, а останатите бои – посветеност.

Магнолија

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Таа означува достоинство и елеганција. Ако е бела, тогаш тоа значи невиност, ако е розова, тогаш тоа значи срамежливост и најчесто им се дава на девојчињата. Но, внимавајте, ако подарите магнолија која порано расцветела, тоа е сигурен знак дека сте вознемирени и нетрпеливи за нешто. Според старото верување, магнолиите ја означуваат неверноста на мажите кои ги подаруваат.

Циклама

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Овој цвет симболизира искреност и е поврзан со моќта на помирување со лицето кому му се подарува. Може да означува и срамежливост.

Рози

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Цветот што најчесто се подарува и во зависност од бојата, има многу значења. Да се ​​подари црвена роза симболизира страст и љубов, иако може да означи и благодарност и задоволство. Белите рози симболизираат чистота, чесност и безгрешност. Жолтите рози може да бидат симбол на радост, но и неверување и љубомора. Розите без трнови може да ја означат љубовта на прв поглед. Кога жената ќе му поради на мажот црвена роза, розата станува симбол на лојалност. Портокаловите рози се симбол на копнеж и маѓепсаност, а виолетовите љубов на прв поглед. Темните, пурпурни рози се знак на желба за посебност и издвојување, додека сините, поради вештачкиот начин за добивање на нивната боја, се симбол на невозможното.

Кринови

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Укажуваат на бесконечната убавина, среќата, бесмртноста, чистотата и спасението. Често се среќаваат на свадбите па затоа, според симболика, означува избирање на саканата личност. Белиот крин значи невиност и чистота, жолтиот – измама, а виолетовиот – враќање во среќата.

Бамбус

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Ова растение е симбол на лојалност и цврстина на бракот.

Орхидеја

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Значи желбата за успех и посебност. Исто така, симболизира и љубов, убавина, романса и желба за интимност. Таа честопати им се подарува на болните и родилките за да им се посака брзо закрепнување. Исто така, таа ја претставува и желба да успеете во вашата кариера.

Лалиња

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Симбол на гордост и слава. Црвените лалиња се поврзуваат со љубовта, а жолтите со безнадежната љубов. Розите значат грижа, виолетовите – достоинство, а белите – збогување.

Мимози

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Симбол на сигурност и доверба, но исто така означуваат и луксуз и моќ. Тие се, исто така, и симбол на љубезност.

Сончоглед

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Овој цвет е симбол на сила, гордост, восхит и обожување. Може да значи и ароганција. Ако му го подарите овој цвет на некој близок, тоа означува подготвеност целосно да му се посветите нему.

Љубичици

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Симбол на преданост и лојалност. Белите и виолетовите означуваат скромност.

Хортензии

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Тие претставуваат срдечност и се подаруваат кога сакате да се помирите со некој со кој сте во конфликт. Исто така, на гробиштата честопати се носат хортензии кога се изразува сочувство.

Кокичиња

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Кокичињата значат надеж, напредок и удобност. Кога сакате да му кажете некому да не губи надеж, подарете му кокичиња.

Џунџулиња

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Симбол на раѓањето, трпеливоста и практичноста.

Гладиоли

Секој цвет има некое значење: Некој е добро да го подарите, но некој треба да го избегнувате за подарок, бидејќи велат дека носи тага

Најчесто ја означуваат јачината на карактерот, но во никој случај не треба да им ги подарувате на најблиските.

Цвеќиња кои не им се подаруваат на жените

Цвеќињата кои немаат позитивно значење се бегониите кои означуваат црни мисли, лавандата која ја претставува недовербата, далијата што ја означува неизвесноста. Хризантемите се цвеќиња што се носат на гробиштата, но може да означат и љубов и вистина.

Можеби сакате да прочитате и зошто носиме хризантеми на гробовите на нашите сакани?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар