Решете ги овие загатки и тестирајте ја вашата интелигенција

Решете ги овие загатки и тестирајте ја вашата интелигенција

Луѓето сакаат загатки затоа што можат да ги тестираат границите на својот ум, а во исто време, тие ќе ви помогнат да ги проширите вашите знаења. Логичките загатки се еден од најефикасните начини за развој на вашите вештини за размислување и за развој на интелигенцијата, па тестирајте ги вашата логика и вашето внимание со следните загатки.

Решете ги овие загатки и тестирајте ја вашата интелигенција

1. Седум сестри во колиба

Седум сестри се наоѓаат во една колиба и секоја од нив прави нешто. Првата чита роман, втората прави палачинки, третата игра шах, четвртата решава крстозбори, петтата пере алишта, а шестата ги полева растенија.

Што прави седмата сестра?

2. Кражба на чевли

Еден млад човек наследил две фабрики што произведувале многу убави женски чевли. Сè се одвивало добро, сè додека не забележал дека вработените ги крадат тие убави чевли за своите сопруги и девојки. Но, никако не успеал да открие кој кради чевли.

Каква одлука донел младичот за да го намали бројот на украдени чевли?

3. Мачка и глушец

Кога надвор врне дожд, мачката е во собата или во подрумот. Кога мачката е во собата, глушецот е во дупката, а сирењето е во фрижидер.

Ако сирењето е на масата, а мачката е во подрумот, тогаш глушецот е во собата.

Сега врне и сирењето е на масата.

Каде се мачката и глушецот?

4. Колку бедрени коски имате?

На еден испит, професорот ѝ дал една бедрена коска на студентката и ја прашал: „Колку бедрени коски имаш?“

„Пет“, одговорила студентката.

„Погрешно! Имаш само две“, рекол професорот.

Студентката била во право. Како е можно тоа?

5. Надмудрување на владетелот

Еден автократски владетел на еден остров не сакал вонземјаните да се населат на островот. Тој сакал да изгледа како вистински монарх, па составил законот. Според законот, секоја личност која сака да се насели на островот, мора да потпише изјава од која ќе зависи нејзиниот живот.

Во изјавата се вели: „Ако вонземјанинот ја каже вистината, тој ќе биде застрелан. Ако излаже, ќе биде обесен“.

Што треба да каже вонземјанинот за да го надмудри владетелот?

6. Пополнете го празното место

Маја е ќерка на Роберт. Роберт е               на таткото на Маја.

Ако не успеавте да ги решите загатките, погледнете ги одговорите.

 • Одговори:

  1. Седмата сестра игра шах со третата.

  2. Сопственикот наредил едната фабрика да произведува само леви чевли, а другата само десни.

  3. Судејќи според задачата, мачката може да биде на две места: или во собата или во подрумот. Мачката не може да биде во собата затоа што сирењето не е во фрижидер, туку на масата. Па, мачката е во подрумот. Знаеме дека сирењето е на масата, а мачката е во подрумот. Тоа значи дека глушецот е во собата.

  4. Студентката била бремена. Таа ги броела двете свои бедрени коски, двете од бебето и едната што ја држела во раката.

  5. Ако вонземјанинот рече: „Јас сум осуден на бесење“, тој ќе го надмудри владетелот. Ако ова е точно, владетелот мора да го застрела. Тоа не е вистина. Ако не е вистина, тој мора да го обеси. Тоа би значело дека тој ја кажал вистината. Значи, изјавата „Јас сум осуден на бесење“ ќе му го спаси живот.

  6. Роберт е ИМЕТО на таткото на Маја.

Дали можете да ја решите најтешката загатка според еден универзитетски професор?

 


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар