Рајско место со необично име : Сите би посакале барем еднаш да го посетат овој затвор!

Рајско место со необично име: Сите би посакале барем еднаш да го посетат овој затвор!

Островот Чангу кој припаѓа на Занзибар, и е оддалечен од него само неколку километри, е познато место по неколку работи. Една од нив се џиновските желки кои живеат таму. Овој егзотичен остров е еден од неколкуте во светот на кој живеат овие огромни животни.

Рајско место со необично име : Сите би посакале барем еднаш да го посетат овој затвор!

Иако на картите е запишан под името Чангу, многу туристи ова место го нарекуваат „Затворски остров“ или „Остров на Желките“.

Рајско место со необично име : Сите би посакале барем еднаш да го посетат овој затвор!

Рајско место со необично име : Сите би посакале барем еднаш да го посетат овој затвор!

Името „Затворски остров“ го добил поради затворскиот комплекс во кои биле затворани робови, а денес објектите кои се претворени во музеј и хотел потсетуваат на мрачното минато.

Рајско место со необично име : Сите би посакале барем еднаш да го посетат овој затвор!

Рајско место со необично име : Сите би посакале барем еднаш да го посетат овој затвор!

Надлежните власти вложуваат големи напори за заштита на островот и неговите жители. На оклопот на секоја желка ја пишува нејзината старост, а најстарата желка има 194 години. Туристите кои доаѓаат на островот со чамци, имаат прилика да ги хранат желките со своите раце. Овие желки за време на несењето јајца се повлекуваат во мирна средина, подалеку од туристите.

Погледнете го и овој природен резерват среде океан: Овој остров е вистински мал рај на Земјата!


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент по Македонски јазик и книжевност. Кога не пишува - чита, и обратно. Сигмунд Фројд, нејзините миленичиња, цртани, Фреди Меркјури, стари предмети и Мото ГП.

Поврзани содржини

Остави коментар