Не морате да бидете гении за да ги решите овие интересни загатки

Не морате да бидете гении за да ги решите овие интересни загатки

Вежбањето не му е потребно само на вашето тело, и мозокот има потреба од редовни вежби. Загатките се одличен начин да го направите тоа. Па, земете лист хартија и пенкало и фатете се за работа.

1. Градби

Не морате да бидете гении за да ги решите овие интересни загатки

На една улица има 6 градби – пекара, продавница за домашни миленици, студио за тетовирање, продавница за играчки, шивачки бутик и салон за убавина. Еден градежник треба да ги поправи сите градби за една недела, но го изгубил планот за работа. Сега потребно е да ја искористите вашата логика за да ја дознаете локацијата на градбите и да запомните која треба да се поправи прва. Градежникот се сеќава на следните нешта:

 • Има една градба помеѓу студиото за тетовирање и градбата која треба да се поправи прва.
 • Има 2 градби помеѓу салонот за убавина и шивачкиот бутик.
 • Шивачкиот бутик е изграден последен на оваа улица.
 • Продавницата за домашни миленици не треба да биде поправена прва.
 • Има 2 градби помеѓу продавницата за играчки и студиото за тетовирање.
 • Има 3 градби помеѓу пекарата и шивачкиот бутик.
 • Продавницата за играчки е лоцирана помеѓу градбата која треба да биде поправена прва и уште една градба.

Како се распоредени градбите и која е првата што треба да се поправи?

2. Мачки

Не морате да бидете гении за да ги решите овие интересни загатки

На една фарма има 20 мачки со разни бои и карактеристики. На фотографијата се гледаат нештата кои им се заеднички на сите локални мачки. Бројот на мачки е означен. Користејќи ја сликата, откријте колку мачки се совпаѓаат со секој опис.

1. Црвените мачки со шарени опашки кои фаќаат глувци немаат болви.

2. Белите мачки со болви и шарени опашки не фаќаат глувци.

3. Кафеавите мачки со болви фаќаат глувци и нивните опашки не се шарени.

4. Црните мачки без риги кои сакаат да фаќаат глувци немаат болви.

5. Црвените мачки со шарени опашки имаат болви и се добри во фаќање глувци.

6. Црвените мачки со болви и шарени опашки сакаат да фаќаат риби.

3. Убиство

Не морате да бидете гении за да ги решите овие интересни загатки

Првата дланка е на Миа, втората на Џејн, третата на Џенифер и четвртата на Џон

Мери и Бен живееле со нивните 4-ца пријатели. Еден ден Бен си дошол дома и ја пронашол Бети мртва на каучот. Детективот пристигнал и ги испрашал сите:

 • Миа била во кујната 2 часа.
 • Џејн цртала во нејзината соба.
 • Џенифер пливала во базенот 3 часа.
 • Џон читал книга.

Детективот ги замолил сите да му ги покажат дланките и открил кој го лажел. Како го направил тоа?

4. Карти

Не морате да бидете гении за да ги решите овие интересни загатки

На масата има 12 карти. Потребно е да откриете која е секоја карта без да ја превртувате. Има неколку правила:

 • Сите карти имаат различен број и секоја има своја вредност. Асот е еднаков на 1, Џандарот е еднаков на 11, Дамата е еднаква на 12 и Попот е еднаков на 13. Броевите на другите карти се еднакви на нивната вредност. Вкупната сума на сите е 83.
 • Картите со иста боја не се една до друга ни вертикално, ни хоризонтално.
 • Секоја редица карти има 4 разни симболи, а секоја колона има 3 различни симболи.
 • Попот е десно од левата страна на седмицата.
 • Тројката е веднаш над деветката.
 • Деветката е десно од Ас лист.
 • Десетката баклава е сосед на Дамата (вертикално и хоризонтално).
 • Дамата и четворката имаат ист симбол.
 • Картата под буквата Н и двојката имаат ист симбол.
 • Вредноста на картата под буквата F e за 1 повисока од вредноста на картата под буквата Ј.

Погледнете ги решенијата на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар