Можете ли да ги решите овие загатки за деца?

Можете ли да ги решите овие загатки за деца?

Загатките за деца изгледаат лесно, но треба да сте мудри за да ги решите. Подгответе се за размислување и решете ги следниве загатки заедно со вашите деца.

Можете ли да ги решите овие загатки за деца?

1. Секогаш сум на трпезариската маса, но никогаш не ме јадеш. Што сум?

 • Одговор

  Прибор за јадење.

2. Постои една куќа со еден кат во која сѐ е жолто. Ѕидовите се жолти. Вратите се жолти. Дури и мебелот е жолт. Куќата има жолти кревети и жолти каучи. Во која боја се обоени скалите?

 • Одговор

  Нема скали. Куќата има еден кат.

3. Што е многу лесно да се направи, а многу тешко да се поправи?

 • Одговор

  Штета.

4. Кој збор има 31 буква, но само три слогови?

 • Одговор

  Азбука.

5. Што можете да слушнете, но не и да го допрете или да го видите, иако го контролирате?

 • Одговор

  Вашиот глас.

6. Едно девојче паднало од скала која е висока 10 метри, но не било повредено. Зошто?

 • Одговор

  Девојчето паднало од првото скалило.

7. Често те следам и ги имитирам сите твои движења. Сепак, не можеш да ме допреш или да ме фатиш. Што сум јас?

 • Одговор

  Твојата сенка.

8. Еден дедо излегол на прошетка и почнало да врне дожд. Тој немал чадор, ниту шапка. Неговите алишта се намокриле, но на главата не му се намокрило ниту едно влакно. Како е можно?

 • Одговор

  Дедото немал коса на главата.

9. Што има стрелки, но не покажува насока?

 • Одговор

  Часовник.

10. Му давам вкус на јадењето и имам многу слоеви, но доколку ми се приближиш ќе те расплачам. Што сум јас?

 • Одговор

  Кромид.

11. Што има нозе, но не може да оди?

 • Одговор

  Маса.

12. Ме гледаш и во јуни и во декември, но никогаш во мај. Што сум?

 • Одговор

  Буквата „И“.

13. Што можеш да прекршиш, но никогаш да го залепиш или да го допреш?

 • Одговор

  Ветување.

14. Поминувам низ твојот имот и околу цел двор, но никогаш не се движам. Што сум?

 • Одговор

  Ограда.

15. Треба да ме отвориш, но немам капак, ниту друг отвор. Што сум?

 • Одговор

  Јајце.

16. Што е потешко: еден тон цигли или еден тон пердуви?

 • Одговор

  Двете тежат еден тон.

17. Татко му на Петар има три синови: Дарко, Иван и… Како се вика третиот син?

 • Одговор

  Петар.

18. Секогаш сум пред тебе, но никогаш зад тебе. Што сум јас?

 • Одговор

  Твојата иднина.

19. Кој месец од годината има 28 денови?

 • Одговор

  Сите имаат 28 денови.

Доколку штотуку започнавте да го загревате мозокот, обидете се да ги решите и овие интересни загатки.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Спиела во пустина, летала со параглајдер и видела 71-метарска статуа од Буда исклесана во планина. Со дигитално новинарство се занимава од факултетските денови.

Поврзани содржини

Остави коментар