Морничави племенски ритуали за кои не знаевте дека постојат

Морничави племенски ритуали за кои не знаевте дека постојат

Индонезија е полна со културни разлики и обичаи, што е идеално за оние кои сакаат места каде што ќе научат многу и ќе се запознаат со необични обичаи. Некои се чудни, некои бизарни, некои прифатливи, но какви и да се, тие се дел од културата и традицијата, па затоа не треба да бидат осудувани.

Морничави племенски ритуали за кои не знаевте дека постојат

Екстремни прослави

Додека се збогуваме од старата година со песна, танц и огномет, во Индонезија прославата на Новата година изгледа малку поинаку. Традиционалниот фестивал Сингкаванг Кап Гомех што се одржува во градот Сингкаванг се слави на 15-тиот ден од Кинеската Нова година и вклучува илјадници локални жители кои гордо танцуваат низ градот.

Дел од прославата е ритуалот на Татунг, кој претставува човек чие тело одеднаш станува опседнато од повикани духови. За повеќе од 700 волонтери, опсесијата ќе изгледа како да се обидува да докаже посебни сили како што се одење по ножеви, прободување образи со мечеви и удирање со ланци. Оние кои се занимаваат со ритуали не се плашат, затоа што веруваат дека духовите нема да дозволат ништо лошо да им се случи.

Целта на ритуалот е да се повика среќа и да се отстранат лошите настани, како и желбата за добра и успешна следна година. Се верува дека градот Сингкаванг е централното место за собирање на боговите.

Ископување на мртви остатоци

Овој чин го вршат членови на племето Дајак и ова едноставно не е нормално, барем за нас. За припадниците на племињата во областа Калиматан, овој ритуал е задолжителен, бидејќи смртта се смета само за премин од еден во друг свет.

Ритуалот на племето Тива се состои во ексхумација на остатоците на починатиот член на семејството. Кога коските се ископуваат, тие се пренесуваат заеднички на свето место наречено Сандунг. Нема точно време кога ќе се одржи ритуалот, за тоа одлучува семејството.

Ритуалот бара и подготовка и одредени финансиски средства, по што на покојникот му се обезбедува транзиција кон друг свет. Ова покажува наклонетост и почит кон починатиот, и ако семејството не одлучи за ритуал, се верува дека духот ќе го проколне семејството и ќе донесе несреќа.

Морничави племенски ритуали за кои не знаевте дека постојат

Чистење на черепот

Племето Тива се приближува до уште еден бизарен чин што се состои од расчистување на черепите од селските непријатели. Ритуалот се нарекува јобенг и се смета за свет, но тој е малку чуден и приказната дури сега станува интересна. Исчистените черепи припаѓаат на непријателите кои се жртвуваат во обредот на мангајо.

Членовите на племето ги заробиле непријателите и правеле жртви, а потоа ги закопале черепите, а тие веруваат дека со чисти черепи ќе се повика среќата и ќе се истера злото. Денес, ритуалот во мангајау е забранет, но членовите на племето Тива сè уште се приближуваат до ритуалот на чистење на черепот, за кој се верува дека поседува магична моќ.

Прославување на смртта

Племето Тори не ја смета смртта за тажен настан, туку за можност за славење. Племето верува дека во моментот на смртта телото ќе пропадне, но духот на мртвата личност ќе живее до моментот на погребните обреди.

Обредот се нарекува рамбу соло и вклучува таканаречена забава што ќе му овозможи на починатиот да го донесе својот дух на последното место за одмор наречено Пујо. Атмосферата за време на церемонијата е весела, исполнета со смеа и вклучува празник по жртвувањето на добиток.

Но, како и секоја друга, за забава се потребни финансиски средства што семејството ги штеди долго време. Ако се случи семејството да нема пари за време на смртта, семејството ќе го чува починатиот во куќата како да е болен. Но, тие сепак ќе го нахранат, ќе разговараат со него и ќе се однесуваат како да е сè уште жив.

Потоа се прават дрвени фигури кои ќе обезбедат живот на духот на починатиот. Често може да се најдат во близина на гробовите на починатиот. Се верува дека духот на починато лице ќе живее преку дрвена фигура и ќе претставува спас за живите.

Како и многу други членови на племето, Торите откопуваат остатоци од гробовите за да покажат почит кон нивните предци. Ги мијат и чистат и ги облекуваат во облеката за која починатиот изразувал желба во текот на целиот живот. Пред да го вратат во гробот, семејството се фотографира со остатоците од телото.

Децата од племето Тори кои не живеат до шест месеци се сметаат за свети, под услов да не им пораснале забите. По смртта, ги завиткуваат во лисја и ги закопуваат во дупките на дрвјата, симболизирајќи го враќањето на детето во матката на мајката.

Можеби ќе сакате да прочитате и за овие 10 работи што ги шокираат туристите во Холандија.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар