Микрокосмос: слики направени со скенинг-електронски микроскоп

Микрокосмос: слики направени со скенинг-електронски микроскоп

Оваа колекција од слики е направена со помош на скенинг-електронски микроскоп (SEM) и е поставена во книгата „Микрокосмос“ од лондонскиот научен автор Брендон Брол. Ова спектакуларно издание е патување низ минијатурниот свет кој ни ги прикажува сите убави и неубави детали. Фотографиите опфаќаат сè од домаќински предмети до делови на човечкото тело.

Книгата им ја прикажува на читателите убавината на она што е премногу мало за да се види со голо око.Микрокосмос: слики направени со скенинг-електронски микроскопФотографиите се фатени најпрво со помош на традиционален светлосен микроскоп, потоа со скенинг-електронски микроскоп (врз објектот кој се набљудува тој испраќа голем сноп електрони и на тој начин се прикажува слика со помош на компјутер) и на крајот со електронски трансмисионен микроскоп.

Книгата е составена од шест дела меѓу кои се делот со зоологија, човечко тело и ботаника. Се надеваме ќе уживате во извонредните фотографии доловени со напредокот на технологијата.

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

спори на водено лутиче

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

кристали на калциум фосфат

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

спори од печурка

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

остатоци од влакна меѓу сечилата од бричот

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

осумте очи на главата на тарантула

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

вошка прицврстена на косата

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

глава од комарец

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

врвот од јазикот на птицата сколовранец

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

домашна прашина (мачешко крзно, волнени конци, остатоци од растенија и инсекти)

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

човечки сперматозоиди

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

бактерии на површината на човечкиот јазик

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

јагода

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

женски трепки

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

површина на силиконски микрочип

микрокосмос: слики направени со електронски микроскоп

мравка која држи микрочип


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот

Поврзани содржини

Остави коментар