Математичката равенка која изгледа едноставна, но ретко кој може да ја реши!

Математичката равенка која изгледа едноставна, но ретко кој може да ја реши!

Сакате математика? Луѓето често се плашат од неа, но доколку се обидете да ја научите, ќе сфатите дека е интересна и забавна. Освен што може да биде забавна, процесот на решавање математички проблеми е добар и за вашето здравје. Решавањето сложувалки може да ви го подобри логичното размислување и да ја развие креативноста.

Математичката равенка која изгледа едноставна, но е тешко да се реши

Еве една математичка равенка која изгледа дека ретко кој може да реши. Дали вие ќе успеете?

5+7 (2+1)=?

Иако изгледа едноставно, многу луѓе не успеваат да го најдат точното решение. Кое решение избравте од долу наведените?

А) 26

Б) 36

В) 13

Математичката равенка која изгледа едноставна, но е тешко да се реши

Доколку одговоривте со 26, во право сте! Браво! Еве како се доби одговорот.

Треба да запаметите некои математички правила пред да го решите ова. Множењето и делењето секогаш се пресметува пред собирањето и одземањето. Заградите, исто така, имаат предност. Па затоа, прво се собираат тие. Потоа множиме 7х3, добиваме 21 и потоа додаваме 5. 5+21=26.

Лесно беше? Дали брзо го најдовте решението? Не заборавајте да решавате уште повеќе математички равенки за да ја подобрите логиката. Споделете ја оваа равенка со вашите пријатели и најблиски за да ги проверат своите математички вештини.

Доколку сакате поголем предизвик, еве уште една едноставна математичка задача која е сепак тешко да се реши.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Спиела во пустина, летала со параглајдер и видела 71-метарска статуа од Буда исклесана во планина. Со дигитално новинарство се занимава од факултетските денови.

Поврзани содржини

Остави коментар