Забавен предизвик: Едноставна математичка задача која е сепак тешко да се реши

За некого математиката е забавна и е одличен начин за релаксација. Други пак, сметаат дека е тешка и ја мразат. Во секој случај, едно е точно – математиката е корисна за мозокот, а може и да ви се најде во разни ситуации во секојдневниот живот.

Некои математички задачи се многу тешки и бараат мислење и „мозгање“, понекогаш и со часови, но денес имаме една едноставна задача за чие решение сепак луѓето не можат да се согласат.

Забавен предизвик: Едноставна математичка задача која е сепак тешко да се реши

Оваа задача на Интернет предизвикува контроверзии веќе подолго време. Луѓето најчесто доаѓаат до одговорите 1 и 9, а има и такви кои некако успеале да дојдат до 6, 3 или 0.

Ако вашето решение е 1 или 9, вие спаѓате во мнозинството луѓе, но дали сте дошле до вистинскиот одговор или не, зависи од тоа како ве научиле да пресметувате, а не од вашите логички односно математички вештини.

Запомнете, оваа задача нема две решенија. Само едно е возможно и точно. Па, кое е тоа?

  • Точен одговор:

    9 – Не е спорно дека прво треба да го пресметате она што е во заградата. Проблемот настанува кога редоследот на останатите операции (множење и делење) се изведува од десно кон лево наместо обратно, по ред.

    Ако ја впишете задачата во Гугл или во други алатки кои имаат вградени компјутерски алгоритми за пресметка, ќе се уверите во точниот резултат. Начинот на кој нѐ учеле во училиште е едноставно застарен и погрешен.

    Подетално објаснување има во видеото.

    Па, што мислите? Го прифаќате ли овој начин на пресметување во математиката? Дали ова сосема ги менува нештата во област која мислевме дека почива на толку прецизни дефиниции, правила и формули, што никогаш не би можела да се промени?

Сакате уште еден математички предизвик? Само 1 човек на секои 1.000 може да ја реши оваа математичка задача!


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар