Кои се трите основни вештини што го одредуваат успехот на вашето дете?

Кои се трите основни вештини што го одредуваат успехот на вашето дете?

Секој родител сонува да израсне успешно дете. Му ги купува најдобрите играчки, троши многу време на разни активности што можат да го стимулираат неговиот развој, а подоцна го охрабрува да биде одличен ученик на училиште. Но, за успех во животот не е потребно само образование. Постојат многу научни истражувања за успехот што докажуваат дека способностите, интелигенцијата и гените не играат голема улога во одредувањето на успехот. Но, одлучноста, упорноста и способноста да соработувате со другите се клучни фактори. Научниците и психолозите тврдат дека постојат три основни вештини што вашето дете мора да ги има за да успее во животот.

Кои се трите основни вештини што го одредуваат успехот на вашето дете?

1. Способност за комуникација со другите луѓе

Научниците од Универзитетот „Пен“ и од Универзитетот „Дјук“ спровеле интересно истражување. Тие го набљудувале животот на 700 американски деца, уште од раното детство до 25-годишна возраст, со цел да најдат врска помеѓу нивните социјални вештини во детството и успехот подоцна во животот.

Според резултатите од истражувањето, покомуникативните деца биле поуспешни од своите порезервирани врсници: во повеќето случаи, тие завршиле факултет, имале добро работно место до 25-годишна возраст и немале проблеми со законот.

Според научниците, причината за ова е тоа што децата што се повеќе социјално развиени можат лесно да комуницираат со другите, избегнуваат конфликти, сочувствуваат и ги почитуваат чувствата на другите.
Ваквиот успех не се однесува само на работата.

Луѓето се сметаат себеси за успешни кога стануваат професионалци во тоа што го прават, создаваат функционално семејство и одржуваат врски со пријатели со кои имаат интереси. Овие односи тешко се градат без високоразвиени комуникациски вештини.

2. Упорност

Американскиот психолог Ангела Дакворт смета дека најважните работи за успех се страста и упорноста.

Дакворт неколку години ги набљудувала кадетите на Американската воена академија, наставниците и директорите на продажба. Целта на истражувањето била да се предвиди кој ќе биде поуспешен во она што го прави и зошто. Сите учесници имале нешто заедничко, а тоа било нивната волја.

Според Дакворт, вродените способности и талентот речиси немаат никаков ефект врз вистинските достигнувања во животот на возрасните. Одлучноста и упорноста се тие што ги прават луѓето вистински успешни.

3. Креативно размислување

Креативното размислување помага да најдете начин за излез од навидум невозможните ситуации. Личноста што е способна да размислува креативно, побргу ќе ги реши проблемите во животот. Тоа е речиси половина од она што се дефинира како успех.

Прочитајте што навистина значат овие 8 невообичаени начини на однесување кај децата.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар