8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

Многу родители се обидуваат да ги убедат своите деца дека оценките се важни и кога децата добиваат лоши оценки, ги тераат да учат повеќе. Но, многу често оценките воопшто не се важни. Колку пати сте слушнале за деца кои не биле многу успешни во училиште, но имаат многу успешна кариера? Во продолжение прочитајте зошто лошите студенти честопати се многу поуспешни од добрите.

1. Тие не се грижат за оценките

8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

За многу добри студенти, оценките се знак на успех: ако имаат добри оценки, тоа значи дека постигнале нешто. Сепак, сите оценки се субјективни и тие не зависат само од квалитетот на знаењето, туку и од другите фактори, како наставникот и неговото расположение. На лошите студенти не им требаат оценки за да докажат дека се успешни. Кога ги постигнуваат своите цели, тие не бараат признание од другите луѓе, туку се грижат за тоа колку се задоволни од она што го направиле.

2. Не се трудат да изгледаат добро

8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

За добрите ученици е многу важно да остават добар впечаток кај учителите. Ова е причината зошто тие се обидуваат да бидат активни, дури и кога не се заинтересирани за некој предмет. Но, лошите студенти не се обидуваат да импресионираат никого. И покрај тоа што ги почитуваат наставниците, тие не прават нешто што не сакаат да го прават.

3. Тие не прават сè самостојно

8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

Многу добри студенти се држат до правилото: „Ако сакате да направите нешто, направете го тоа сами“. Ова е затоа што тие се навикнати да контролираат сè сами. Но, лошите студенти ги користат другите луѓе за да го добијат тоа што го сакаат.

Тоа продолжува така и понатаму во животот. Додека некои се исцрпуваат за да постигнат повеќе отколку што можат, други ги распределуваат своите задачи на различни луѓе.

4. Си дозволуваат да бидат несовршени

Некои луѓе се држат до правилото: „Или ќе го правам тоа совршено или воопшто не го правам“. Да се живее така е неверојатно тешко затоа што не е возможно да бидете успешни во сите области. Тие може да останат во безизлезна ситуација со години обидувајќи се да работат повеќе и понапорно и никогаш нема да направат нешто што навистина го сакаат.

5. Тие не се вклучуваат во активности за коишто не се заинтересирани

8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

Лошите студенти никогаш не прават работи за кои не се заинтересирани, особено ако мислат дека се бесмислени. Наместо тоа, тие се фокусираат на работите за кои всушност се заинтересирани. А, одличниот ученик ќе продолжи да учи само за да биде одличен ученик.

Подоцна, одличните ученици поминуваат многу години од својот живот во лоши врски и на неуспешни работни места.

6. Тие имаат и други работи за правење освен пишување домашни задачи

8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

Лошите студенти го поминуваат своето слободно време онака како што сакаат: читаат, спортуваат, слушаат музика, танцуваат или играат со други деца.

Според психолозите, на одличните ученици им е тешко да се опуштат и секогаш се напнати не само ментално, туку и психолошки. За жал, овој проблем останува кај нив дури и кога ќе пораснат: тие честопати се вознемирени затоа што се плашат дека не ги исполнуваат очекувањата на другите луѓе.

7. Тие ги прифаќаат не само успесите, туку и неуспесите

8 причини зошто лошите ученици честопати заработуваат повеќе од одличните ученици

Некои луѓе многу тешко се справуваат со неуспехот. Тие ги третираат дури и најмалите грешки како големи проблеми. Лошите студенти се навикнати да добиваат и добри и лоши оценки. За нив, лошата оценка, односно неуспехот не е крај на светот. Тие се справуваат со стресот многу подобро и побрзо продолжуваат по патот откако ќе направат грешка.

8. Подготвени се да ризикуваат

Луѓето што не се многу успешни на училиште мора цело време да се приспособуваат на ситуациите. Тие имаат свои желби и не живеат според плановите на своите родители. Понатаму, тие многу подобро се справуваат со своите грешки. Ако сакаат да се откажат од факултетот, да ја сменат работата или да се преселат во друга земја, тие ќе сторат тоа.

Прочитајте кои се трите основни вештини што го одредуваат успехот на вашето дете.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар