6 знаци дека во вашиот дом има проблеми со електричната енергија што треба да ги поправите веднаш

Истражувањата покажаа дека повеќето луѓе не ги следат препорачаните безбедносни мерки за спречување  струен удар и опасност од пожар, а овие проблеми најчесто се поврзани со слаба електрична инсталација и недостаток на мониторинг. За среќа, некои видливи знаци може да ви помогнат да го откриете проблемот пред работите да излезат од контрола.

1. Електричните приклучоци се топли на допир

6 знаци дека во вашиот дом има проблеми со електричната енергија што треба да ги поправите веднаш

Некои уреди се загреваат додека се користат, но ако се загрее и самиот излез, тоа не е добар знак. Кога приклучокот е тенок, преку него мора да помине повеќе струја за да стигне до апаратот, а таа зголемена моќност се претвора во потрошена топлина и на тој начин го загрева приклучокот. Ако некогаш ви се случи тоа, веднаш извадете ги жиците од електричниот приклучок и не враќајте ги назад додека не го поправите.

2. Светилките трепкаат без очигледна причина

6 знаци дека во вашиот дом има проблеми со електричната енергија што треба да ги поправите веднаш

Трепкањето на светилките може да биде знак на слаба електрична врска. За да го откриете проблемот, проверете колку светилки трепкаат. Ако најдете само едно лошо осветлување, проблемот треба да биде во жиците. Но, ако има повеќе светилки што трепкаат, проблемот може да биде во струјното коло.

3. Електричните приклучоци не се прицврстени на ѕидот

6 знаци дека во вашиот дом има проблеми со електричната енергија што треба да ги поправите веднаш

Освен што изгледа лошо, неприцврстениот приклучок може да биде многу опасен. Ако не е доволно затегнат, може да предизвика искри, кратки споеви, а може да претставува и опасност од пожар.

4. Има стаорци низ куќата

6 знаци дека во вашиот дом има проблеми со електричната енергија што треба да ги поправите веднаш

И покрај нивната мала големина, стаорците можат да бидат застрашувачки за многу луѓе. Ако се грижите за вашата електрична инсталација, имате причина да бидете исплашени. Овие мали глодари можат да ги гризат жиците, а тоа може да предизвика струен удар.

5. Жиците се направени од алуминиум

6 знаци дека во вашиот дом има проблеми со електричната енергија што треба да ги поправите веднаш

Во минатото, алуминиумот се користел во многу електрични инсталации, веројатно поради недостаток на бакар во средината на 60-тите години. Но, едно истражување спроведено во САД покажа дека овој вид инсталација претставува опасност од пожар за многу домови. Оксидацијата на алуминиумот може да доведе до прегревање кога жицата е поврзана со електричниот приклучок. Поради тоа, вишокот струја може да доведе до пожар.

6. Се шири мирис на изгорено низ куќата

6 знаци дека во вашиот дом има проблеми со електричната енергија што треба да ги поправите веднаш

Без разлика дали сте загрижени за струјното коло или за колачињата во рерната, мирисот на изгорено обично е лош знак. Жиците не треба да се загреваат до тој степен што може да го стопат пластичниот капак, но ако се случи тоа, веднаш мора да го пронајдете изворот на тој мирис за да спречите пожар.

Прочитајте што треба да знаете за ракувањето со електричните уреди.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар