16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

Дивиот свет е толку огромен и разновиден што не можеме да научиме сè за него во текот на животот и понекогаш се среќаваме со факти што ги надминуваат нашите познавања. Дали некогаш сте слушнале дека сивите кенгури се левучари или дека поларните мечки се делумно невидливи?

1. Коњите имаат најдобри изрази на лицето

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

Според студијата објавена во списанието „Plos One“, коњите имаат 17 изрази на лицето – повеќе отколку што биле идентификувани кај шимпанзата, орангутаните, гибоните и кучињата.

2. Обликот на зениците кај животните зависи од нивните активности

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

Тревојадните животни имаат истегнати хоризонтални зеници, што им дава широк опфат на хоризонтот и можност да забележат притаен непријател. Вертикално издолжените зеници се повеќе типични за малите предатори што чекаат во заседа, бидејќи им помагаат подобро да се фокусираат на пленот. Големите предатори најчесто имаат кружни зеници. Тие активно бараат плен, претежно во текот на денот.

3. Кравите Ватуси имаат најголеми рогови на светот. Најголемите рогови се долги 103,5 см

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

4. Птицата колибри со клун како меч е единствената птица со клун подолг од телото

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

5. Кожата на слонот е дебела околу 2,5 см на повеќето места. Сепак, таа е толку чувствителна, што слоновите можат да почувствуваат ако некој инсект слета на нивното тело

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

6. Розовите фламинга можат да создадат долготрајни пријателства

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

7. Мравките не би претрпеле никакво оштетување ако паднат од која било висина, поради својата големина, тежина и структура на телото

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

8. Сивите кенгури се почесто левучари, некои делфини се десничари, а поларните мечки, според научниците, се амбидекстрични, односно можат подеднакво да ги користат и двете шепи

16 животни на кои природата ја потрошила целата своја креативност

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар