10 загатки со слики што ќе ви покажат колку ви е развиена логиката - Part 2

10 загатки со слики што ќе ви покажат колку ви е развиена логиката

6. Во која насока се движи возот?

10 загатки со слики што ќе ви покажат колку ви е развиена логиката

На сликата гледате дел од шините од линијата Париз – Франкфурт. Насоката на шините одговара со насоката на стрелката која покажува запад и исток. Погледнете ја сликата и одговорете:

1. Каде оди возот, од Париз кон Франкфурт, или обратно?

2. Која е професијата на девојчето?

 • Одговор

  1. Снегот сè уште не е растопен и секогаш се наоѓа на север. Ова значи дека возот се движи од запад кон исток, односно од Париз кон Франкфурт.

  2. Девојчето има бастун, а до неа стои куче. Најверојатно чува овци.

7. Најдете ги сите 16 грешки на сликата

10 загатки со слики што ќе ви покажат колку ви е развиена логиката

Барајте помали детали и ќе успеете!

 • Одговор

  1. Нема куќа со број 0.

  2. Ветрот дува во разни насоки – чадот од оџакот оди во една, додека дрвјата се навалени во друга насока.

  3. Не може да се дефинира годишното време. Има дрва со и без листови.

  4. Коњот има седло но нема узди.

  5. Коњот го влече плугот кон изораната земја.

  6. Коњот ора сам. Нема фармер кој би управувал со плугот.

  7. Куќата има тераса, но не и врата.

  8. Завесите се на надворешната страна од прозорците.

  9. Борот има гранка од друго дрво.

  10. Сенката на девојчето е свртена на една, а сенката на кучето на друга страна.

  11. Сенката на куќата нема ни покрив, ни оџак.

  12. Портата има 5 вертикални штици, но на сенката има само 4.

  13. Количката со сено во позадина е многу повисоко од жената.

  14. Се гледаат ѕвезди сред ден.

  15. На една од овците ѝ недостасува нога.

  16. Лисјата на брезата повеќе наликуваат како лисја од смрека.

8. Живот по апокалипса

10 загатки со слики што ќе ви покажат колку ви е развиена логиката

Погледнете ја сликата и одговорете:

1. Колку луѓе живеат во кампот?

2. Колку долго живееле на ова место?

3. Колку е длабока реката?

4. Има 4 мажи на сликата. Што прави секој од нив?

5. Кој друг ја преживеал апокалипсата?

6. Дали предниот дел на бродот е во иста насока со струјата на водата?

 • Одговор

  1. Ако ја погледнете листата на дрвото, ќе забележите дека има 6 луѓе.

  2. Пајак направил пајажина во близина на шаторот. Ова значи дека се овде барем неколку денови.

  3. Мажот во бродот ја мери длабочината со стап. Ова значи дека реката не е многу длабока.

  4. Двајца јадат, третиот ја мери длабочината на реката, а четвртиот лови риба.

  5. Преживеале барем и полжавот, пајакот и птиците.

  6. Според начинот на којшто се движи реката околу предниот дел на бродот, тој е свртен во насока на струјата.

9. Татко и син

10 загатки со слики што ќе ви покажат колку ви е развиена логиката

Погледнете ја сликата и одговорете:

1. Која е професијата на таткото?

2. Дали има повеќе деца во семејството?

3. Во која година се случува дејството?

 • Одговор

  1. Може да се забележи опрема за диџеј во аголот од собата, а таткото малку наликува на „хипстер“. Ова значи дека најверојатно е диџеј.

  2. Во собата има количка и расфрлани играчки кои изгледаат како за женско. Тоа значи дека во семејството има и мало девојче.

  3. Има нов фиџет спинер во кутија на масата. Ова значи дека е 2017-та година.

10. Најдете 8 разлики

10 загатки со слики што ќе ви покажат колку ви е развиена логиката

 • Одговор

  Веројатно погодивте дека бројот на разлики е ист со бројот на нозете на пајакот.

Можете ли да ги решите и овие загатки за најголемите логичари?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар