Учителка од 1876-та година изработила јорган со сончевиот систем за да ги учи децата астрономија

Учителка од 1876-та година изработила јорган со сончевиот систем за да ги учи децата астрономија

За многу учители, нивната работа е многу повеќе од само предавање на лекцијата. Често овие луѓе ги надминуваат основите барања и посветуваат време и енергија за да ги инспирираат нивните ученици што е можно повеќе.

Учителка од 1876-та година изработила јорган со сончевиот систем за да ги учи децата астрономија

Една учителка со ваква посветеност на своите ученици била Елен Хардинг Бејкер, која била и американски астроном. Таа живеела во 19-тиот век и е позната по нејзиниот навистина креативен метод на учење. Се верува дека поминала 7 години везејќи го целиот сончев систем на јорган што го користела за предавање на нејзините часови.

Учителка од 1876-та година изработила јорган со сончевиот систем за да ги учи децата астрономија

Јорганот бил завршен во 1876-та година и е со должина од 269, а широчина од 226 метри. Јорганот е направен од црна волна и е извезен со шарен конец од волна и свила.

Учителка од 1876-та година изработила јорган со сончевиот систем за да ги учи децата астрономија

Слично како илустрациите од сончевиот систем во книгите за астрономија од тој период, во средината се наоѓа сонцето, околу него осумте планети од системот, како и појас астероиди и многу ѕвезди.

Учителка од 1876-та година изработила јорган со сончевиот систем за да ги учи децата астрономија

Месечината на Земјата, месечините на Јупитер, како и дел од месечините на Сатурн, Нептун и Уран се вклучени во делото како мали извезени точки. Прстените на Сатурн се прикажани со жолта боја. Во горниот лев агол се наоѓа и голема комета и најверојатно ја претставува Халеевата, која тогаш последен пат била видена во 1835-та година.

Учителка од 1876-та година изработила јорган со сончевиот систем за да ги учи децата астрономија

Јорганот со сончевиот систем на Бејкер сега се наоѓа во Националниот музеј на американската историја Смитсонијан. Иако моментално не е изложен, неговата вредност и неговото значење живеат до денес.

Погледнете ги и делата на оваа уметница која користи конец за да создаде неверојатни пејсажи.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар