Пролетно ледено кафе со цимет

Богат и освежителен вкус за топлите пролетни денови

Потребни состојки:
За сирупот од кафе:
  • 100 грама светол кафен шеќер
  • 80 милилитри јаворов сируп
  • 120 милилитри вода
  • 1 стапче цимет
За леденото кафе:
  • Ледени коцки од кафе
  • 230 милилитри свежо подготвено кафе
  • 2 лажици сируп од цимет
  • Пола-пола
Начин на подготовка:

За циметовиот сируп, ставете ги сите состојки во мало тенџере и варете на среден оган. Мешајте повремено, сè додека не се загрее добро и шеќерот не се растопи. Ќе ви требаат околу 5 минути. Тргнете го тенџерето од оган и оставете го да се олади 15-тина минути. Отстранете го стапчето цимет.

За леденото кафе, наполнете висока чаша со ледени коцки кафе. Додајте го свежо подготвеното кафе, циметовиот сируп и пола-пола (микс од од хопла и млеко) за да добиете кремава содржина. Ставете и цевка и послужете.

Ако ви се допадна овој рецепт, пробајте го и ова ледено кафе со нане.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар