10-те визуелно најзашеметувачки филмови во последниве неколку години

10-те визуелно најзашеметувачки филмови во последниве неколку години

Најчесто кога некој ќе ни спомне визуелно најдобри филмови веднаш си помислуваме дека се ослободени од некаква содржина и дека се концентрираат само на сликата. Но, и покрај тоа што овие 10 филма се извонредно визуелно изработени, тоа не значи дека немаат важна порака која треба да ви ја пренесат.

1. Таа (Her) – 2013

1-10 -najzashemetuvachko-vizuelni-filmovi-za poslednive-5-godini-kafepauza.mk

Шемата на боите е најинтересната карактеристика што режисерот ја вметнал во овој филм. Сцените се во блиска иднина и имаат погоден однос со технологијата. Сината боја е очигледен избор. Со тоа сакал да постигне топол амбиент во одредени сцени и за да додаде боја користел минимално осветлување со ЛЕД диоди.

2. Меланхолија (Melancholia) – 2011

2-10 -najzashemetuvachko-vizuelni-filmovi-za poslednive-5-godini-kafepauza.mk

Оригинална инспирација на режисерот зад овој филм била неговата лична приказна за депресијата, како менталното заболување што може многу лесно да се прикрие со смирениот изглед на личноста среде хаосот. По „Анархист“ и „Нимфоманијак“ ова е филм со кој неофицијално ја именува оваа група како „Трилогија на депресијата“. Таа се потпира исклучиво на звуците и музиката со користење на нацистичко германската естетика како метафора.

3. Дрвото на животот (The Tree of Life) – 2011

3-10 -najzashemetuvachko-vizuelni-filmovi-za poslednive-5-godini-kafepauza.mk

Режисерот зад овој филм користел многу малку дополнителна светлина покрај природната. Дури споменал дека доколку биле во куќата и светлото не било добро, тогаш сценаристот ќе мора да ја преработи сцената така што би се одвивала надвор или пак работеле друг ден кога било посончево. Исто така им помогнало тоа што поставиле прозори на специфични места и добиле повеќе извори на светлина.

4. Гравитација (Gravity) – 2013

4-10 -najzashemetuvachko-vizuelni-filmovi-za poslednive-5-godini-kafepauza.mk

Наместо со вообичаениот филмски шок, овој пат кинематографот Емануел Лубески го решил овој филм со дигитализацијата. Речиси сè во овој филм е лажно и сè она што е компјутерски направено е импресивно. За време на снимањето камерата не престанувала да се движи, лебдела околу актерите и со тоа ни дава претстава како навистина да недостасува гравитација.

5. Гранд хотел Будимпешта (The Grand Budapest Hotel) – 2014

5-10 -najzashemetuvachko-vizuelni-filmovi-za poslednive-5-godini-kafepauza.mk

Интересните обележја се провлекуваат во повеќе сцени на филмот, како што се природното светло колку што е можно повеќе или ламбите. Тоа што користеле само една камера им дава значење на долгите движења и она што секако не може да се изостави е неверојатната палета на бои.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент на катедрата за Општа и компаративна книжевност. Голем гурман, обожувач на уметноста и кафехоличар. Секогаш се интересира за нови погледи на светот и затоа има немирен дух. Задолжително наоѓа слободно време кое го поминува со нејзиното домашно милениче и да се напие макар една шолја кафе со пријателките.

Поврзани содржини

Остави коментар